האדם ודעותיו

חדשות כיפה הרב שי פירון 28/01/02 08:04 טו בשבט התשסב

שאלה

שלום הרב!

אני נער בן15. ורציתי לדעת האם יש להפריד בין דעות של אדם מסוים לבין יצרותיו? למשל אם יש אומן שאני אוהב את יצרותיו ולהאזין להם. אבל דעותיו של אותו אדם הם אנטי חינוכיות ואנטי ציוניות.

תודה ויישר כוח.

אמיתי

תשובה

ב"ה

אמיתי,

ברכת ה' עליך!

את שאלתך יש לחלק לשניים. אם הדעות המקולקלות של האדם באות לידי ביטוי בתוך שיריו או יצירותיו המוסקליות הרי שלעניות דעתי אין מקום לשמוע את יצירותיו.
לעומת זאת, בשעה שהיוצר לא מביא לידי ביטוי את עמדותיו אולם מאידך, הוא מפורסם במידותיו המקולקלות, יש לדון בכובד ראש ובזהירות.
הרי אחד השירים המרתיתים והמרגשים את כולנו הוא המנון המדינה, התקווה. ומחברו, נפתלי הרץ אמבר, סיים את חייו כשיכור בארה"ב. יחד עם זאת מילות השיר הינן משמעותיות וערכיות. לכן, קשה להכריע.
אולי הכיוון הוא שיש הבדל בין מצב בו האישיות עדיין בחיים ומעשיה המקולקלים משפיעים על כולנו. העובדה שהדמות מתהלכת ביננו יוצרת צורך בריחוק ובמניעת הלגקיטמציה.
לעומת זאת, כשהדמות הנ"ל כבר לא בחיים, לא מוכרת, לא מתוקשרת, ניתן להקל.
לכן, אני מציע להשתדל שלא לשמוע שירים מזמרים כאלה אף שאין כאן תשובה הלכתית חד משמעית.

בברכה,

שי