האדם הקדמון

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/03/02 13:44 כה באדר התשסב

שאלה

לבכוד הרה"ג שמואל אליהו שליט"א שלום רב.

האם האדם הראשון מספר בראשית הוא מה שהמדע

מכנה "האדם הקדמון" שחי במערות וצד חיות

פרא בעזרת כלים שהכין מעצים ואבנים.

תודה מראש על התשובה

יוסף נחום

תשובה

אינני יודע אם זה אותו אדם אבל לא נראה כן כיון שאדם הראשון היה נראה אחרת עלפי מדרשי חז"ל ועוד שהאדם הקדמון שמדברים עליו המדענים הוא לא אדם אחד אלא כמה וכמה בני אדם ששרידיהם נמצאו במקומות שונים בעולם ואדם הראשון היה אדם ואשתו לבדם בעולם.
נראה לכאורה שהשרידים של מה שנמצא, הם שרידים של המציאות שהיתה קודם בריאת האדם הראשון ולא של אדם הראשון, כיון שיש במדרשים ובמפרשי הסוד על מציאות שהיתה קודם בריאת העולם. על העולמות שהיה הקב"ה בורא ומחריבן מחמת שלא היו מושלמים והיו חסרים מאוד. עולמות אלו הם התשתית לעולמנו זה, ועל פי חכמי הסוד אנחנו חיים היום על שרידי החיים שלהם. ומתקנים במעשינו גם את המציאות של קודם אדם הראשון.
יש לכך גם רמזים בגמרא, רק שהגמרא במסכת חגיגה אומרת כי אין תועלת בחקירת הענין הזה, ואפילו יש בזה אפילו נזק כפי שכתוב בגמרא חגיגה "יָכוֹל יִשְׁאַל אָדָם קוֹדֵם שֶׁנִּבְרָא הָעוֹלָם? תַּלְמוּד לוֹמַר, "לְמִן הַיּוֹם אֲשֶׁר בָּרָא אֱלֹהִים אָדָם עַל הָאָרֶץ". (זאת אומרת – יש אפשרות אבל מותר לחקור רק מאז בריאת האדם. וממשיכה הגמרא לשאול אם כן), יָכוֹל לֹא יִשְׁאַל אָדָם מִשֵׁשֶׁת יְמֵי בְרֵאשִׁית? תַּלְמוּד לוֹמַר, "לְיָמִים רִאשׁוֹנִים אֲשֶׁר הָיוּ לְפָנֶיךָ". ומכאן שאפשר לשאול רק מששת ימי בראשית. ואין לשאול מה לפנים ומה לאחור. לא מה קודם בריאת העולם ביום הראשון ולא אחריו אחרי האלף השביעי. כל העושה כן ראוי לו שלא בא לעולם. וכיון שכל העיסוק במה שקודם לכן לא נכון ולא ראוי, מימלא אין בו תועלת מוסרית או מעשית לנו כבני אדם.