דיני כהן באבלות

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 23/04/02 06:41 יא באייר התשסב

שאלה

השאלה שלי היא בנושא אבלות: אבי הוא כהן והוא אבל על אביו עה"ש מה דינו לגבי עלייה לדוכן בשבעה בשלושים ובשאר השנה וכן מה דינו לגבי החלפת מקום בבית הכנסת?

תשובה

בס"ד

לאברהם שלום,

א. כתב הרמ"א בסי' קכ"ח ס"מ, כי לכהן אבל אין לעלות לדוכן כל י"ב חודש על אביו ואמו וכל 30 יום לשאר קרובים. אבל כבר כתבו הפוסקים שכך המנהג בחו"ל, אולם בארץ ישראל נהגו שעולים לדוכן אחרי ה"שבעה" ("קצות השולחן"). בתוך ה"שבעה" מעיקר הדין אין לעלות לדוכן, אבל יש שנהגו לעלות, ויש להם על מה שיסמוכו.
ב. בעניין החלפת המקום – מדין הגמרא החיוב לשנות מקום קיים רק בשבועיים הראשונים, אבל נהגו לשנות את המקום כל י"ב חודש לאב ואם, ושלושים יום לשאר קרובים. בשבתות יש בזה מחלוקת גדולה בין המחבר לרמ"א אם לשנות, ויש שהכריעו שבתוך ל' ישנה, ואחרי כן ישב במקום הרגיל שלו. ומי שלא חפץ לשנות מיד לאחר ה"שבעה", לא הפסיד (גשר החיים כב', ג').

בברכה, הרב דוד סתיו