גניבה מאדם נפטר ערירי

חדשות כיפה הרב יוסף יגודה 05/07/02 05:40 כה בתמוז התשסב

שאלה

שלום לכבוד הרב!

ברצוני לשאול שאלה בשם חבר.

החבר שלי, יוסי, (שם בדוי) מתנדב בז"קא (חסד של אמת). לפני הרבה זמן הוא נקרא למקרה של אדם שנפטר בתוך ביתו, והתגלה לאחר מספר ימים ע"י השכנים, כשהוא שוכב במיטתו.

לאחר שהורידו את הגופה מהבית, יוסי התחיל לנקות את המיטה שהגופה הייתה עליה. מתחת למזרון הוא מצא חבילה עם שטרות כסף. אחרי כמה רגעים של התלבטות, הכניס את החבילה לכיס וחשב שאח"כ יחשוב מה לעשות. היה שם סכום של 5000 ש"ח.

יוסי עשה בירורים, והסתבר שהנפטר היה גר לבד ואין לו משפחה.

עד היום לא השתמש עם הכסף, כי רצה לשאול שאלת רב ורק עכשיו פנה אלי וביקש שאשאל בשבילו.

השאלה היא, האם מותר ליוסי לקחת לעצמו את הכסף.

אני מבקש לא לפרסם שאלה זו באתר. תודה.

תשובה

מובא בגמ' ונפסק ברמב"ם ובשו"ע שאין אדם מישראל שאין לו יורשים.
אפילו מי שאין לו ילדים הירושה מגיעה להוריו או דרכם לשאר קרובים ואפילו רחוקים.
לכן מי שלקח את הכסף הרי הוא גוזל את היורשים החוקיים עפ"י התורה.
עוד יש לציין שעפ"י חוקי מדינת ישראל המעשה אסור. ועוד שהוא פתח לקלקול של לקיחת רכוש של אנשים חסרי ישע.