גומל,עישון,סנדק.

חדשות כיפה הרב בני לאו 19/04/02 07:10 ז באייר התשסב

שאלה

בס"ד

1.ברצוני לשאול האם שוטר אשר בזמן עבודתו היה נוכח במהלך פיגוע וניצל,האם עליו לברך ברכת הגומל?

2.האם יש איסור מבחינת ההלכה לעשן סיגריות והאם ישנם פסקים בנידון בדורינו?

3.מהי מקורה של מצות הסנדק בהלכה?

האם יש סימוכין לכך בתורה?

מהם הקריטריונים לסנדק?

בתודה מראש

איתי בן-דוד.

תשובה

לאיתי שבוע טוב
1. אם הוא היה בסכנה בפועל (ירו על הרכב שלו וכדו')בודאי שצריך.
2. יש פוסקים בני זמננו האוסרים לעשן סיגריות. כך פסק הרב צבי יהודה קוק (מכתב שלו תלוי בכניסה לבית המדרש בישיבת מרכז הרב) וכך פוסק הרב עובדיה יוסף בשו"ת יחוה דעת חלק ה סימן לט, הרב משה פיינשטיין אגרות משה חלק חושן משפט ב סימן עו.
3. המקור לסנדקאות הוא במדרש על הפסוק בתהילים: "כל עצמותי תאמרנה (תהילים לה), ילקוט שמעוני שם, שהקב"ה עשה את דוד לסנדק.
סימוכין לסנדק בתורה: תרגום יונתן על הפסוק "גם בני מכיר בן מנשה יולדו על ברכי יוסף".
הקריטריונים: מחפשים לכבד בסנדקאות מישהו חשוב מאד. מקובל לכבד בזה את סב התינוק או רב גדול. הסנדק נחשב ככהן המקטיר קטורת ורגליו כמו המזבח (כך כותב הרמ"א יורה דעה סימן רס"ה.
בברכה
בני לאו