גוי של שבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/08/02 17:38 יח באלול התשסב

שאלה

א.האם מותר לומר בשבת לגוי שיכבה את המזגן בבית הכנסת?

ב.אם שכח לחתוך נייר טואלט לשבת, האם מותר לבקש מגוי שיעשה זאת בשבת?

תשובה

א. בענין אמירה לגוי לכיבוי מזגן האויר בביהכנ"ס: עצם האמירה לגוי שיעשה מלאכה לישראל בשבת, הרי היא אסורה ואין להקל בדבר זה, אולם אם יש צורך של מצוה ובפרט אם הוא לרבים, יש להקל מדין שבות. ובענין זה עיין תוס' מסכת כתובות דף ל' ד"ה "הכל". ועיין בשו"ע סי' שכ"ח סעי' י"ז. ואולם כבר מרן בסי' רע"ו סעי' ה' כתב והזהיר שלא יחליטו מהר לומר לגוי בשבת שיעשה מלאכה עבורו אא"כ יש צורך רב בענין, ולפיכך, אם החום גדול ממש עד שיש חשש להיזק, מותר לומר לגוי, ולענ"ד בביכנ"ס שיש בו גם צורך של מצוה ודאי מותר. ועדיף שיאמרו לעכו"ם ביום שישי שיבוא לראות מהו מצב הקור או החום והוא יעשה אח"כ על דעת עצמו.

ב. משמע מהגמ' שבת דף פ"א ע"ב שלא התירו מפני כבוד הבריות אלא כשאין לו ברירה. וכאן יכול לקנח בנייר וימשכנו לתוך האסלה באופן שיינתק ע"י המים שישפוך עליו. לכן אין לומר לגוי לעשות פעולה עבור יהודי אפילו באיסור דרבנן.