בשר לאחר חלב

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 02/08/02 17:29 כד באב התשסב

שאלה

מה צריך לעשות מי שאכל מוצרי חלב וגבינות ורוצה לאכול בשר?

תשובה

בפירושו ל"עבד אברהם אנכי" (בראשית כד,לג) מביא ראב"ע שיש פירוש, שבכך רמז העבד, שיש מאכלים האסורים עליו. הוסיף ראב"ע, שזה אינו הפשט, אולם האמת היא שבוודאי היה אליעזר כאברהם רבו, שאת תורתו דלה והשקה, זהיר במאכלות אסורים, ובכלל זה בבשר וחלב ובהמתנה ביניהם.

א. למעשה צריכים חמישה תנאים לאכילת בשר אחר חלב, חלקם מהדין וחלקם מחמת מנהג:
1. לברך אחר המאכל החלבי ברכה אחרונה.
2. כשאוכלים מתוך צלחת די בניקוי השולחן, אלא אם כן יש בו חריצים - אז יש לפרוס מפה (עדיף: נילון).
3. לרחוץ את הידיים.
4. לאכול לקינוח לחם או פרי כתפוח עץ (לא תמרים וירקות).
5. להדיח את הפה במים או ביין.

ב. במקום סעיפים 5-4: ביום חול אפשר לצחצח שניים במברשת, ואח"כ לשטוף את הפה.

ג. רבים (גם ספרדים) נוהגים להחמיר כרמ"א שאחר אכילת גבינה קשה (כקשקבן או גבינה צרפתית מקורית) ממתינים על כל חודש שנתיישנה הגבינה שעה אחת - עד לשש שעות.

ד. אחרי שתיית חלב, אכילת לבן וסוגי הגבינות למריחה, די להחמיר בחמשת התנאים דלעיל. אולם אחרי גבינות מלוחות, גבינה צהובה יש להמתין שעה, ולמלא אחר חמשת התנאים שבסעיף א'.

ה. בהזדמנות זו יש צורך לחזור ולהזהיר לא להשתמש בשום פנים ואופן בגבינות הבאות מחו"ל, ללא הכשר, אע"פ שכתוב עליהן שהן עשויות מחלב פרה או עזים, כי יש בזה שתיים רעות: אחת - חלב עכו"ם, שניה - גבינות עכו"ם. ולמזהיר ולנזהר - תבא עליהם ברכה.