בר מצוה ואזכרה באדר שנה מעוברת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 04/07/02 04:40 כד בתמוז התשסב

שאלה

בשנה שיש שני חודשי אדר, באיזה אדר עלינו לציין תאריך שבשנה פשוטה חל בחודש אדר?

תשובה

אם במקורו חל התאריך באד"א או ב' - בוודאי נציין אותו בחודש שבו הוא חל במקור.

ז' באדר (יום פטירת משה רבינו ע"ה) - לפי משנה-ברורה (תק,טו) מתענים בראשון, ויש אומרים שמתענים גם בז' באד"א וגם בז' באד"ב. לפי כף-החיים (ס"ק כב) נוהגים להתענות באד"ב.

יום הפטירה (יארצייט) - לדעת השו"ע (תקסא,ז) מתענים באד"ב, ולדעת הרמ"א באד"א.

בר-מצוה - ילד שנולד לדוגמא באדר שנת תשמ"ב (פשוטה) - יש אומרים שהוא נעשה בר-מצוה באד"א, ויש אומרים באד"ב (שו"ע ורמ"א, שו"ע או"ח נה י,. נוהגים כיש אומרים.
בשנה פשוטה יכול לקרות דבר מעניין (עליו העיר בעל ספר האגור): ילד שנולד בשנה מעוברת בכ"ט באד"א ואחר נולד באותה שנה, יומיים אחריו בב' באד"ב. שניהם ייעשו בני מצוה בשנה פשוטה - אותו שנולד ראשון (כט באד"א) ייעשה בר-המצוה בכ"ט באדר, ואילו זה שנולד יומיים אחריו ייעשה בר-מצוה 27 ימים לפניו, בב' באדר.

פורים - כידוע, חוגגים אותו באד"ב (וכן מתענים תענית אסתר באד"ב), אולם גם בימים יד-טו באד"א אין נופלים אפיים, וימים אלו אסורים בהספד ובתענית. יש מחייבים להרבות במשתה ובשמחה בי"ד באד"א. בשמחה זו מסיים הרמ"א את אורח-חיים: "וטוב לב משתה תמיד."