ברכת הטוב והמטיב

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 17/12/01 09:56 ב בטבת התשסב

שאלה

בעת הולדת הבן שכח האב לברך את ברכת הטוב והמטיב. האם אפשר לברך את הברכה מאוחר יותר, ואם כן עד מתי?

תודה מראש.

תשובה

כתב הבן איש חי - הלכות שנה ראשונה - פרשת ראה ח. אע"פ שאמרו חז"ל ילדה אשתו זכר מברך "הטוב והמטיב" לא נהגו העולם לברך ברכה זו, ורק נהגו שהאב יברך "שהחיינו" בשעת המילה, ואם לא נמצא האב ומלו אותו הקרובים - אין מברכים שהחיינו, מיהו כשיבא אבי הבן אח"כ - יברך "שהחיינו" כשרואה התינוק דאז שמח בראייתו.
ומכאן למדנו שהאשכנזים שנהגו לברך "הטוב והמטיב" בלידה ואינם מברכים "שהחיינו" בשעת הברית מילה. אם לא ברך בלידה וכשראהו לראשונה לא ברך "הטוב והמטיב" יש לו עצה לקנות בגד חדש ולברך עליו "שהחיינו" וכוון על בנו, או להביא יין טוב יותר לסעודה ששתה בה יין ויברך עליו הטוב והמטיב ויכוון גם על בנו. שכך כתב הבן אידש חי שם בהמשך על מקום שיש ספק ברכה
"אלא ישתדל לברך על בגד חדש או פרי חדש בעת שרואה התינוק ויכוין עליו ג"כ".