ברכת הבנים

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 12/08/02 19:37 ד באלול התשסב

שאלה

מהו אופן ברכת הבנים ומהו נוסח הברכה?

תשובה

א. על אופן הברכה שמברך אדם את בניו אנו למדים מיעקב אבינו: "וישלח... את ימינו וישת על ראש...".

ב. מהנאמר "בך יברך ישראל" אנו למדים שהנוסח הוא: "ישימך אלקים כאפרים וכמנשה". בנוסח זה ובהנחת יד על הראש רשאים אנו לברך כל אדם, ולאו דווקא בנים.

ג. המנהג הוא להוסיף לברכת הבנים את נוסח ברכת כהנים. אבל מכיון שברכת כהנים הינה דבר שבקדושה, ואין היא נאמרת אלא ע"י כהנים ורק בנוכחות עשרה, הרי שלכאורה אסור למי שאינו כהן לברך "יברכך ה' וישמרך וכו'" בנשיאות כפיים (הנחת יד).

ד. לכן, כשמברכים אדם זר ומניחים יד על ראשו, אין לומר אלא את הפסוק הראשון מברכת כהנים. ובברכת הבנים יש להתכוון לברך כברכה גרידא, ולא כברכת-כהנים, ורצוי להוסיף לאחריה: "ושמו את שמי על בני ישראל ואני אברכם."

ה. בברכה הנהוגה לבנים ולבנות בליל-שבת רשאי אדם להוסיף ברכות כאוות נפשו. הנוסח "ישימְךָ אלקים כאפרים וכמנשה" ניתן להיאמר בין לבן ובין לבת. ויש נוהגים לברך את הבנות בנוסח: "ישימֵךְ אלקים כשרה וכרבקה, כרחל וכלאה."