ברכות התורה לפני סליחות

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 08/07/02 16:17 כח בתמוז התשסב

שאלה

אדם שקם לסליחות לפני חצות הלילה צריך לברך ברכות התורה?

תשובה

א. המשכימים לסליחות, ראוי שיקפידו לברך קודם להן ברכות השחר וברכות התורה. לדעת מרן, ברכות התורה הן חיוב גמור; בעוד שלרמ"א מן הדין מותר לקרוא פסוקי תחנונים בלי ברכות התורה. ומכל מקום המנהג הוא להקדים ברכות התורה לפני הסליחות.

ב. האומרים סליחות קודם חצות הלילה, ולא ישנו קודם לכן שנת קבע - אינם מברכים ברכות התורה קודם לסליחות, אלא סומכים על מה שבירכו בבוקר.
אבל אם ישנו שנת קבע - לדעת הרמ"א ראוי שקודם לסליחות יברכו ברכות התורה, גם אם אמירת הסליחות היא קודם חצות. לדעת בן-איש-חי, יש להמתין עד לאחר חצות, ורק אז לברך ברכות התורה ולומר סליחות.

ג. דינו של מי שלא ישן כל הלילה: הספרדים מברכים ברכות התורה לאחר עלות השחר; ולאשכנזים עומדות שתי אפשרויות - או לבקש מאדם שישן לכוון לפטור בברכה הנאמרת בקול, או לכוון בברכת אהבה שלפני קריאת-שמע לפטור עצמו בברכות התורה, ואחר תפילת העמידה לקרוא פסוקי תורה.

ד. הישן שנת קבע לאחר הסליחות, חייב לכל השיטות לברך ברכות התורה בקומו.