ברכה אחרונה על תפוח ותאנה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 27/12/01 03:18 יב בטבת התשסב

שאלה

לרב שלום!

לצערי, יצאתי קצת מבולבל משתי התשובות הקודמות של הרב.

בתחילה הרב ענה לגבי אכילת תפוח ותאנה שאיני צריך לברך בורא נפשות. בתשובה השניה נאמר כי אם נתחייבתי בבורא נפשות אזי לברך אותו בראשונה. האם בעצם אכילת התפוח לא נתחייבתי בבורא נפשות?

כ"כ מהתשובה הראשונה אני מבין מהרב כי אם אכלתי בראשונה את התפוח ולא את התאנה (נניח כי זה הפרי המועדף עלי) במקרה זה אברך רק בורא נפשות (לפי ההסבר של מרן אביך) - הנכון הוא?!

בנוסף אני מבין מדיברי הרב שגם אם יאכל מזונות ולאחר מכן ישתה נוזלים. יברך בברכה אחרונה בורא נפשות ראשונה.

מחילה על השאלה הארוכה ועל הבלבול שנגרם - יש"כ גדול על עבודת הקודש שהרב עושה.

תשובה

בס"ד

לשם הסדר התשובה היא כך:
1- אם ברכת על תאנה ראשונה כיון שכך סדר הברכות, ואכלת אחר כך תפוח על חשבון הברכה של התאנה - אינך צריך לברך שתי ברכות אחרנות אלא רק "מעין שלוש".
2- אם ברכת על התפוח בפני עצמו מכל סיבה שהיא כגון שאתה נוהג לפסוק שחביב קודם או בגלל שלא היתה תאנה בתחילה וכד'. במקרה זה מברכים גם "בורא נפשות".
3- יקדים לברך בכל מקרה "בורא נפשות", ואחר כך "מעין שלש. כי "תדיר ושאינו תדיר - תדיר קודם".
4- אם טעה והקדים מעין שלש - יברך לבסוף בורא נפשות.
5- אם יאכל מזונות ולאחר מכן ישתה נוזלים שברכתם "שהכל". יברך בברכה אחרונה בתחילה "בורא נפשות" ואחר כך "מעין שלוש".