בצל ירוק לא של גוש קטיף

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/10/03 05:11 יז בתשרי התשסד

שאלה

בע"ה

שלום כבוד הרב!

איך מנקים בצל ירוק (לא של גוש קטיף)?

ואם רק שטפתי אותו שטיפה חיצונית במים, חתכתי אותו, והכנסתי אותו לסלט, מה עושים (מותר לאכול את הסלט) ?

ואם אפשר עוד שאלה-

מותר לסחוט טונה מהשמן או מהמים כשמוציאים אותה מקופסת השימורים בשבת?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

בספר שנקרא "ספר הכשרות", יש פירוט של אופן בדיקת כל הפירות והירקות, ואעתיק כאן בנוגע לבצל ירוק (עמוד ש"מ): יש להסיר את השורש עם חצי ס"מ מקצהו הלבן של הבצל, להפריד את העלים הירוקים מן החלק הלבן ולחצות את הצינורות לאורכם. אח"כ לשרות במי ניקוי 3 דקות, לשטוף היטב בזרם חזק תוך כדי שפשוף באצבעות משני הצדדים, בהתמקדות באזור הדביק - מקום חיבור העלים הירוקים לגוף הבצל.

בדיעבד, אם נשאר מהבצל יש לבדקו ואם הוא נקי אפשר לאכול מהסלט, ואם לא נשאר ואין אפשרות לבדוק - בדיעבד אפשר לאכול.

ובענין הבצל יש להזכיר כי אין לאכול בצל קוף שנשאר מיום ליום אלא אם כן הוא חלק מממאכל אחר.
סחיטת טונה מהשמן ומהמים שבה מותרת, אם אינו צריך את השמן והמים אלא עושה זאת רק לצורך הטונה (ראה שו"ע או"ח סימן שכ סעיף ח ומשנה ברורה שם).