בישולי גויים של פיליפינית

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 21/09/03 06:06 כד באלול התשסג

שאלה

בס"ד

שלום וברכה,

אני נכה בכסא גלגלים ובין השאר אין אפשרותי לעסוק ברוב הדברים הקשורים למטבח, ובוודאי בכל הקשור לבישול. זה כבר 4 שנים שעובדת ברשותי סייעת מן הפיליפינים. אשה טובה, אחראית ואמינה. בבית, הורי לא הקפידו עם נושא הבישול בנוגע אליה, כמובן שאין היא מכניסה שום אוכל שלה ולרוב אימי מבשלת עימה במטבח, אך קרה וקורה שהסייעת בישלה לבד, בדיוק כפי שצריך. בעוד שבוע,אחרי ר"ה, אי"ה , אשכור דירה עם שותפה-חברה וכמובן הפיליפינית. רציתי לדעת:

1.האם מותר להקל בנסיבות הנ"ל מבחינת "בישולי גויים".

2. מה בנוגע לבישול עבור השותפה?

3. במידה ויש לנהוג באופן שונה, כיצד יש לעשות זאת בצורה שלא תפגע בסייעת. (חשוב לי מאוד שהיחסים בנינו יהיו תקינים, לא פשוט לי להשיג סייעות בשל העובדה שאני מאוד מוגבלת).

בברכת שנה טובה וכתיבה טובה, שנת אור ושמחה,

אני לא יודעת אם העובדה הבאה הינה חיונית לתשובה אבל חברתי הינה מעדות אשכנז ואני מעדות המזרח.

תשובה

בס"ד

שלום

אם אין בעיות כשרות הכללים הם כדלקמן:

**א) מאכל שלא עולה על שולחן מלכים - אין בו בעית "בישול נכרים". (למשל: דיסה)

**ב) מאכל שנאכל כמות שהוא בלי הבישול - אין בו "בישולי נכרים". (למשל: גזר מבושל)

**ג) מאכל שיהודי שותף בהכנתו באופן שהכנת היהודי מכשירה את המאכל לאכילה אע"פ שהוא לא מוכן לגמרי - אין בו "בישולי נכרים". (למשל: חימום אוכל מבושל. אבל לא היפוך סטטיק ושניצל)

**ד) יש דעות שאומרות שאם נכרי מבשל בבית יהודי - אין בו "בישולי נכרים". ובדרך כלל לא מקילים כמותם.

**ה) באפיה - אם יהודי הדליק את האש - אין בו "בישולי נכרים".

**ו) בבישול - לדעת חלק מהאשכנזים אם יהודי הדליק את האש - - אין בו "בישולי נכרים".

** מכאן את יכולה שלכתחילה יכולה נכריה לעשות את כל ההכנות ויהודי\ה יניח את הסיר על האש.

** אם זה לא הולך בגלל המצב שתיארת בשאלתך - ניתן בדיעבד לסמוך על הדעות המקילות בסעיף ד' ו'.

** כדי למעט בקולות צריך לכתחילה לצרף את האמור ד' עם האמור בסעיף ו' ולהדליק את האש בבוקר או להדליק אש קטנטנה (נר שבועי וכד') שממנה יבעירו ויבשלו את כל התבשילים.

בהצלחה