ביקור חולים

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 01/08/02 10:32 כג באב התשסב

שאלה

כיצד יש לקיים את מצוות ביקור חולים כהלכתה, בחול ובשבת?

תשובה

א. "וירא אליו ה'" -אמרו חז"ל: לבקר את החולה ללמדנו שאפילו גדול יבקר חולה קטן.

ב. שני עיקרים יש במצות ביקור חולים:
1. עזרה וסיוע לחולה ולבני ביתו: המבקר חולה בביתו ישאל את בני הבית אם יש צורך בעזרה. בבית חולים - יבדוק אם יש צורך לסייע, למשל, בהחלפת משמרות.
2. כל שביקר חולה ולא ביקש עליו רחמים לא קיים את המצוה. לא די באמירת "רפואה שלימה", אלא יש לומר: "הקב"ה ישלח לך רפואה שלמה בתוך שאר חולי עמו ישראל".

ג.בשבת יוסיף: "שבת היא מלזעוק ורפואה קרובה לבוא." וכן המנהג להוסיף בשבת באמירת "מי שברך" לחולה.

ד. מי שיש לו חולה בתוך ביתו, ילך לחכם שבעיר לבקש עליו רחמים (שו"ע או"ח שלח,ד).

ה.כשהביקור מפריע לחולה, ניתן לקיים את המצוה ע"י התענינות אצל הקרובים אם יש צורך בעזרה. כשהקרובים מדווחים על מצבו הלא-טוב של החולה, "שומעים צערו ומבקשים עליו רחמים" (שו"ע או"ח שלח ח).

ו. מעיקר הדין אין לבקר חולה בשבת, ולא טוב עושים אלו הדוחים את הביקור לשבת מחמת טרדתם במלאכה בימי החול. אולם אם אין להם פנאי ביום חול, או שיש חשש שמא לא יהיה מי שישהה במחיצת החולה בשבת מותר.

ז. קודם ביקור אצל רופא יש להתפלל: "יהי רצון מלפניך, ה' אלקי ואלקי אבותי, שיהא עסק זה לי לרפואה, כי רופא חינם אתה. ברוך רופא חולים." לפי המשנה-ברורה וכף-החיים (שם סעי' ט) יש שחותמים בשם ובמלכות, אך לא נהגו כן.

ח. כשנוטל תרופה יאמר: "יהי רצון מלפניך, ה' אלקי ואלקי אבותי, שתהא רפואתי על ידי תרופה זו."

יהי רצון שה' ישלח רפואה שלמה לכל חולי עמו ישראל ויתמיד בריאותם. אמן כן יהי רצון.