בחירה חופשית-דחוף!!!!!!!!

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 22/10/02 17:58 טז בחשון התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום

יש לי שאלה שנורא מפריעה לי

ה' נתן לנו בחירה חופשית.

אבל ה' גם יודע מה יקרה.

אז אם אני צריכה להחליט משהו איפה פה הבחירה החופשית הרי ה' יודע מה אני יבחר?

בתודה מראש

תשובה

בס"ד

באופן כללי את מרגישה שיש לך בחירה חופשית. גם לחברותיך יש בחירה חופשית כמוך. אע"פ כן אם יהיו לך נתונים נכונים תוכלי להעריך במידה רבה של סבירות מה חברתך תחליט במקרים מסוימים.

לכן המציאות מאוד ברורה שיש גם לנו אפשרות ל"נבא" מה יהיה בעתיד אם יש לנו מספיק נתונים ומספיק שכל.
היכולת הזו עדין לא פוגעת באפשרות הבחירה החופשית של חברה שלך כמו שהיא לא פוגעת באפשרות שלך.

בקיצור - יש בחירה חופשית - זה כל אחד מרגיש ויודע. ומי שאין לו בחירה חופשית - אין לו אחריות למעשיו - הריהו כמו בעלי חיים. אנחנו יודעים שיש לנו בחירה חופשית. כך גם כתוב בתורה בספר דברים פרק ל

(טו) רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם אֶת הַחַיִּים וְאֶת הַטּוֹב וְאֶת הַמָּוֶת וְאֶת הָרָע:
(טז) אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם לְאַהֲבָה אֶת יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ לָלֶכֶת בִּדְרָכָיו וְלִשְׁמֹר מִצְוֹתָיו וְחֻקֹּתָיו וּמִשְׁפָּטָיו וְחָיִיתָ וְרָבִיתָ וּבֵרַכְךָ יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ בָּאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה בָא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ:
(יז) וְאִם יִפְנֶה לְבָבְךָ וְלֹא תִשְׁמָע וְנִדַּחְתָּ וְהִשְׁתַּחֲוִיתָ לֵאלֹהִים אֲחֵרִים וַעֲבַדְתָּם:
(יח) הִגַּדְתִּי לָכֶם הַיּוֹם כִּי אָבֹד תֹּאבֵדוּן לֹא תַאֲרִיכֻן יָמִים עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר אַתָּה עֹבֵר אֶת הַיַּרְדֵּן לָבוֹא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ:
(יט) הַעִדֹתִי בָכֶם הַיּוֹם אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ הַחַיִּים וְהַמָּוֶת נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים לְמַעַן תִּחְיֶה אַתָּה וְזַרְעֶךָ:

כתבתי כאן בקיצור, במקום אחר כתבתי יותר באריכות. ראי:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=3156
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=2310
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=2083