בדיקת שתי שערות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/05/02 06:50 ב בסיון התשסב

שאלה

האם גם היום אסור לתת לילד שהגיע לגיל מצוות אך לא נבדק,להוציא אחרים במצוות דאורייתא.מהי אותה בדיקה המופיעה בהלכה? מי מקיימה-האם זו חובה על האב? ואם כן טכנית כיצד בודקים?במידה ולא בודקים היום, איך אפשר להסביר זאת לילד כשמונעים ממנו לזמן או לקרוא בפרשת זכור וכד'

תשובה

1. בשולחן ערוך אורח חיים סימן נה סעיף ה כתוב "אם לא הביא שתי שערות, אפי' הוא גדול בשנים, - דינו כקטן עד שיצאו רוב שנותיו שאז יתברר שהוא סריס. ואם נראו לו סימני סריס קודם לכן - דינו כגדול.
2. וכתב הרמ"א שם "ומיהו אין מדקדקין בשערות אלא כל שהגיע לכלל שנותיו מחזקינן אותו כגדול ואומרים לענין זה (של דרבנן) מסתמא הביא שתי שערות.
3. לכן צריך בדיקה בעניני דאוריתא לראות אם הוא הביא שתי שערות..
4. בודקים באקראי בבית מרחץ וכד', לא בדרך של בזיון וכד'
5. בדיקה זו היא חובה על מי שרוצה לצאת ידי חובה. בדרך כלל זה קשה לאחרים לבדוק – אבל לאבא זה קל יחסית, ובודאי באופן מקרי הוא ידע על כך. וברגע שהוא יודע – הוא יכול לרמוז למי שזה חשוב לו כגון גבאי בית הכנסת.
6. בדיקת אשה – כמובן על ידי נשים ואפילו אשה אחת.
7. אשה שילדה – מן הסתם הביאה שתי שערות (אה"ז קנה)
8. איש שגידל זקן – הרי הוא כמי שהביא שתי שערות.