אמת ושקר

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 18/04/02 04:24 ו באייר התשסב

שאלה

אנו אדוה ורינת תלמידות בי"ס מוריה כרמיאל כיתה ו2 בנות רוצות לשאול אותך כמה שאלות.

ואילו הן:

1. למה צריך להגיד את האמת, במה זה עוזר לנו?

2. האם זה טוב לשקר ברגע שאנחנו נכשלים במשהו?

3. מדוע אסור לשקר?

4. מה מונע מאיתנו לשקר?

5. לפי דעתך השקר צודק לפעמים?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

הסיבה הבסיסית היא כי העולם לא יכול להתנהל על פי השקר. אם הוא יהיה מבוסס על שקר אי אפשר לערוך מסחר, איו סיבה לפועל לעבוד. אי אפשר להתחתן אי אפשר לנהל משפט אי אפשר להעניש גנבים ורוצחים וכו' וכו'

ויש עוד סיבה שנראית אולי לא חשובה והיא העיקר: שקר הוא נגד המציאות. המציאות היא אמת והשקרן הוא הפך המציאות.
הוא תלוש מהעולם הזה וחבל.

מותר לשקר רק בשלושה דברים במסכתא בפוריה באושפיזא
מסכתא - לא להתגאות כמה הוא למד אף על האמת.
פוריא - מיטה והכוונה דברי צניעות שבינו לבין אשתו.
אופשיזא - לספר באיזה מקום אירחו אותו יפה. דבר זה יגרום למארח טרדה גדולה שיבואו אליו אורחים רבים למעלה מכוחו.

כת שקרנים לא זוכה לראות את פני הקב"ה.
גם ללדת