איסור בונה באוכל

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 24/04/02 08:55 יב באייר התשסב

שאלה

תן לי בבקשה 3 דוגמאות לאיסור בונה בשבת באוכל

כדי שאוכל להבין יותר טוב את האיסור הזה. תודה.

תשובה

ב"ה כ' אייר תשס"ב

לרוית שלום!

איסור בונה במאכלים מופיע בגמרא במסכת שבת בדף צ"ה . שם אומרת הגמרא שמגבן חייב משום בונה, וכך פסק הרמב"ם בהלכות שבת פרק י' הלכה י"ג. בתלמוד הירושלמי מופיע שמגבן חייב משום לש.
בספר יסודי ישורון דן בשאלה מדוע מבשל ביצה בשבת לא חייב משום בונה, והוא מסביר שהתקשות הביצה אינה בניה חדשה בניגוד למגבן שמתחילה היה כאן משקה שהפכנו אותו לאוכל, ועוד שביצה היתה גם קודם הבישול ואילו בפעולת הגיבון אספנו חתיכות קטנות והפכנו אותם לגבינה.
עוד שם בעל ה"יסודי ישורון" דן בענין הקפאת מים בשבת, ומגיע למסקנה שאין כאן איסור בונה כי אינו אוסף חלקים לעשותם גוש אחד אלא המים עצמם משנים מצב צבירה, ועוד שאין שינוי במים כפי שאמרנו לגבי ביצה.
בעל ה"חיי אדם" פוסק שמי שמדביק פירות בצורה מיוחדת כמו בעיגול או ריבוע חייב משום בונה, האחרונים הקשו עליו שזה לא דומה למגבן. אם אדם קיבץ פירות לגוש אחד יתכן ויש כאן חשש של בונה.

כדאי לעיין בספר "יסודי ישורון" חלק א' עמ' 223-228.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת