איך מביאים שמחה 2

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 21/02/02 13:38 ט באדר התשסב

שאלה

שלום.

הרב ענה בתשובתו לשאלה לגבי השמחה, איך אפשר להיות שמח תמיד...

והרב ענה שאין הכוונה ל"שחק" אותה שמח כשהנפש עצובה.

דבר זה הוא ההפך הגמור מדבריו של רבי נחמן מברסלב שטוען שאע"פ שהאדם עצוב צריך לשחק אותה שמח גם מפני שאנשים אחרים לא יראו אותו עצוב וידבקו "בשמחתו", וגם מפני שרק כך יגיע אח"כ לידי שמחה, והרב ממש חוזר על העניין של ל"המציא" שמחה ולשחק אותה שמח פעמים רבות.

א"כ איך זה מתיישב עם דבריי כבוד הרב?!

תודה רבה ובברכת חג פורים שמייח!

תשובה

בס"ד

יש הבדל בין עצבות פנימית לבין התאמצות להיות שמח באמת מהחוץ אל הפנים.
אני מבין את דברי רב נחמן בכך שאדם יכול להשפיע על עצמו להיות שמח אע"פ שההרגשה הראשונית שלו היא עצב.
הוא יכול על ידי מעשים\מחשבות\ריקוד לעורר את השמחה החיצונית וממנה פנימה.
אבל בשום אופן לא ל"שחק אותה" שמח כשיטה קבועה כי אז אדם עושה שקר בנפשו ולא מגיע לשום תוצאה.

ככלל דע לך כי יש לאדם שליטה על נפשו. הרבה אנשים לא יודעים את זה , או שיודעים וחושבים שזה לא מעשי כי "ככה אני".
התשובה הזאת מתאימה באופן מופלא למחשבה הנוצרית ולהגיגים שלהם על כוחו של האדם וכו'.
המחשבה היהודית הבסיסית ביותר אומר כי יסוד הדיבור האלוקי אל האדם הוא לא מסירת מידע מסקרן אלא שינוי מצבו של אדם מרע לטוב.
זה כל ענין בחירה חופשית שה' כתב בתורה "ובחרת בחיים" וזה כל ענין שכר ועונש שמופיע בתורה.
אם יש בחירה זאת אומרת שיש לך שליטה על כל הענינים המופיעים בתורה ובכללם ועיקרם הוא השמחה.
והקב"ה לא אוהב שקרנים. "דובר שקרים לא יכון לנגד עיני" - זאת אומרת ה' לא רוצה מישהו שישחק אותה שמח והוא לא באמת. לכן הבן את דברי רב נחמן בכך שיש לך שליטה דרך הדברים החיצונים על השמחה הפנימית.

והיית אך שמח!