אור במקרר בשבת

חדשות כיפה הרב אייל קרים 23/06/02 16:51 יג בתמוז התשסב

שאלה

מה הדין אם שכחנו לסובב את המנורה במקרר לפני שבת?

תשובה

א.כאשר שכחו לנטרל את הדלקת נורת המקרר, מותר לומר לנכרי בשבת שיוציא או יכניס מזון גם כשמנורה תדלק בודאות משום שפסיק רישא באמירה לנכרי, מותר. (משנה ברורה סימן רנ"ג ס"ק צט-ק) לאחר שהנכרי הוציא מזון מותר לומר לו "אם תסגור את דלת המקרר בלי להוציא את הנורה, לא אוכל להוציא מזון מהמקרר", והגוי יבין שעליו להוציאה (שו"ת אגרות משה או"ח ח"ב סימן סח).
ב.כשאין גוי וניתן להחדיר סכין דרך צירי הדלת ובכך למנוע מהמנורה להדלק, כך יש לנהוג. אולם אם הדבר אינו ניתן, יוציא קטן את התקע מהשקע כשהמקרר סגור ואינו פועל. אין שם קטן, יוציא גדול בשינוי.
ג.מאחר שאם גדול ישוב לחבר התקע לשקע יופעל המקרר, רצוי להעביר לשכן מזון שלא רוצים שיתקלקל.
ד.אם אפשרות ג אינה מעשית, אפשר להקדים כיבוי האור ע"י עריכת שינויים בשעון שבת (רצוי בשינוי) וכשיכבה האור לחבר התקע לשקע שבו אין חשמל, ולאחר זמן ידלק בו החשמל ע"י שעון שבת שהרי מותר להקדים כיבוי ע"י שעון שבת לצורך מצוה ומזון מבושל וחם נחשב "צורך מצוה".