אורך השרוול והשמלה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 14/05/02 19:21 ג בסיון התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום,

האם ההלכה מחייבת לבישת חולצות בעלות שרוול "שלושת-רבעי" (שרוול המכסה את המרפק וקצת מעבר לו), או שמא מותר להסתפק בשרוולים המגיעים בדיוק עד המרפק כאשר החולצה צנועה (לא צמודה / פתוחה וכו') ונוחה (בהתחשב במזג האוויר...)?

תודה רבה,

ליאורה.

תשובה

בס"ד

קודם כל החולצה צריכה להיות חולצה שנעים לך איתה והיא מותאמת למזג האויר. מתאימה לך וצנועה.

כמה צנועה?
האם להדר או לקצר?

אספר לך סיפור שהיה בזמני כשלמדתי בישיבת מרכז הרב בירושלים.
פעם בא אחד התלמידים לראש הישיבה הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ"ל ושאל אותו שאלה דומה ביחס לאורך השמלה.

הרב התפלא על השאלה וענה לו שבכל עניני צניעות אנחנו הולכים לחומרא. כך עושים או רוצים לגדל ילדות טובות ומצוינות למהדרין מן המהדרין.

ולהסביר.
בכל דיני כיסוי וצניעות לא נאמר מהו האורך הנכון של השרוול או השמלה.
ההלכות אומרות כי הזרוע או הירך הם "ערוה" ואסור לראותם כי ראיה שלהם גורמת בלב הרואה אותם התעוררות וכו' (שהיא שלילית אם לא מדובר בבעל ואשה).
ולכן אסור לראות אותם בכל מצב. בין בהליכה בין בישיבה או נהיגה.

זה ממש מצב משונה שאשה תלך עם חצאית שמגיעה בדיוק בדיוק עד הברך. כל תזוזה קטנה שלה תגלה את ירכיה לעיני כל - וכדי בזיון וקצף.
איני מדבר מה קורה לה כשהיא יושבת או בשעת נהיגה ויציאה מהרכב רח"ל.

על כן. יזכרו לטוב כל בנות האולפנות ברחבי הארץ לדורותיהן שהנהיגו "אופנת קודש" של צניעות יתירה. הן לא מדקדקות דיקדוקי עניות באורך השמלה - כי הן הולכות עם שמלות ארוכות.
הן לא מקבלות עליהן את כל ה"קולות" של גרבי ניילון בשקיפות כזו או בשקיפות אחרת. הן יודעות שאע"פ שאפשר למצוא כל מיני היתרים לגרבי ניילון - לא זו היא רוח ההלכה.
הן לא מקבלות את הקולות המפוקפקות של "פאה נכרית" והנהיגו את עצמן במטפחות ראש - על מנת להביא ברכה טהרה וקדושה לעם ישראל.

ברוך ה' שהם הצליחו ומצליחות.

כך גם לגבי שרוול. ההלכה היא שהוא שצריך לכסות את הזרוע בכל מצב שלה. בין כשכותבים מכתב או רוחצים כלים או מרימים את היד להביא קופסת שימורים מארון מטבח.
ובודאי לדברי הזוהר הקודש שסובר כי יש לכסות את כל היד עד הכף. \ עיין זוה"ק דף קמ"ב ע"א וברכות דף כד'. ובא"ח בא יא'\

לכן שלבישת חולצות בעלות שרוול "שלושת-רבעי" (שרוול המכסה את המרפק וקצת מעבר לו) אינה חומרה - אלה הלכה ואי אפשר להסתפק בשרוולים המגיעים בדיוק עד המרפק,
כל זה לא שולל את העובדה שהחולצה הצנועה לא תהיה צמודה ולא פתוחה ואעפ"כ היא תהיה נוחה (בהתחשב במזג האוויר...).

תשובתי מחולקת לשנים. בין