אבילות ללא קבר וללא משפחה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/05/02 19:33 כט באייר התשסב

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב

מהם מנהגי האבילות הנוהגים כאשר נודע בוודאות על מותו של אדם ומקום קבורתו לא נודע וכן אין משפחה שתאמר קדיש או תשב שבעה.

הענין חשוב ביותר

במקורות כתוב שאם אדם אומר קדיש על אדם אחר והוא אינו משפחתו הקרובה חייב לומר שהקדיש לעילוי נשמת פב"פ אך מה יהיה הדין אם לא ידוע זהות הנפטר. וכן כיצד אפשר להנציח את זכרו.

בברכה

תשובה

בס"ד

אפשר לנהוג אבלות ולומר קדיש גם אם לא ידוע מקום קבורתו. ובלבד שידוע בודאות שהוא נפטר.

אם ידוע כל מה שאמרת אבל לא ידועה זהותו אפשר לומר את הקדיש למען כל מתי ישראל ובכללם
"זה שנהרג במקום פלוני".
או "זה שנהרג ביום אלמוני"
או "זה שנהרג על ידי אלמוני"

ואם אינך יודע - אמור שקדיש זה הוא למען "כל מתי ישראל שאין מי שיאמר עליהם קדיש".

הדבר הזה הוא חשוב ביותר כיון שאם אין מי שיעשה את כל הדברים שציינת עלולה נשמתו של הנפטר להסתובב מאות שנים בעולם הזה ללא תקנה וזה צער גדול ועצום ביותר. וצער זה עלול להתנקם אחר כך בחיים בדרכים שונות.
לכן מצווה גדולה לעשות לנשמה הזאת את כל התיקון הדרוש ותבוא עליך ברכת טוב.