אבולוציה ויהדות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 20/09/03 16:28 כג באלול התשסג

שאלה

האם מותר לחשוב ע"פ היהדות שהעולם קיים כבר מילוני שנים. כי אני אישית לא ראיתי שום דבר שסותר את זה, יכול להיות שהקב"ה ברא את העולם ובין התהו ובוהו לבין יצירת האדם היה הפרש של מיליוני שנים.

שאלה שניה:האם ע"פ היהדות מותר לחשוב שיש חיים מחוץ לכדור הארץ ויכול להיות שיש יצורים ביקום מקביל שאפילו מאמינים בהקב"ה.

תשובה

בס"ד

יש אומרים שאכן העולם קיים זמן ארוך במושגים של ימינו, רק המלים "מיליוני שנים" הם נסיון לקמט את המושגים של ימי בראשית למושגים של ימינו וזו טעות גדולה.

אי אפשר לאדם להוריד כל דבר ולצמצם אותו כדי שנוכל לומר לעצמנו "הבנו אותו".
דע לך שאם יש משהו שהוא למעלה מהבנתך - אל תתעסק איתו.
רק בעל גאוה חושב שלמרות היכולות המוגבלות הכל ניתן להבנה והשגה. איש אמת יודע שיש דברים גבוהים ממנו.

בתורה כתוב שהעולם נברא בששה ימים. וגם כתוב שהימים הללו הם למעלה מהבנתנו. ברור שאלה ימים אחרים כי לא היה שמש וירח ושעון וברור שזה ימים. כי גם היום אנחנו סופרים ששה ימים לסדר בריאת העולם.

כמו כן ברור שלפני היות העולם היה עולם של תוהו ובוהו, ובלשון חכמים "היה הקב"ה בורא עולמות ומחריבם".ואיננו יודעים את משך זמנה.
זו לא "מחשבת כפירה" חלילה - זו השקפת חז"ל.

עוד דע לך כי בהתחלה כשברא הקב"ה את העולם - הוא ברא אותו כאחד. אין אפשרות לצמחים לחיות בלי שמש ואור ואויר. ואין אפשרות לאדם לחיות בלי אויר וצמחים וכו'. הדברים נבראו בסדר מסוים והופעלו כאחד. אלוקים ברא עולם שלם הומוגני שמתפקד כיחידה אורגנית אם כי לא מושלם.

אחת הבעיות הגדולות ביותר של ההשקפה הדארווניסטית היא העובדה שיש לאדם עיניים. יש לאדם ויש לחרקים ויש לפילים ויש לכל היונקים והזוחלים ובעלי הכנף והדגים.

העין היא כלי בסיסי לכל החי. והיא מאוד מאוד מורכבת. אין שום יעילות לעין שאינה מושלמת ולהפך אם היא מעוותת מציאות אין לה שום ערך. המורכבות שלה היא כל כך גדולה עד שכל מצלמה דיגיטאלית סופר מתקדמת שיש היום בעולם. מצלמה שהושקעו בה בסך הכל מאות מליוני שעות חשיבה ונסיון מצטברים. כל מצלמה כזו היא צעצוע פרמיטיבי לעומת העין שאלוקים יצר.

הענין הוא שעין כזו לא יכולה להיות נוצרת בתהליך רב שלבי. או שהיא קיימת ומתפקדת או שאין לה שום משמעות. אין שלבי בניים מהותיים שאפשר לראות איזה תהליך של ברירה טבעית שיוכל להסביר את הווצרותה.

הענין הזה הוא כל כך משמעותי כיון שהעולם כולו בנוי על יכולת הראיה וגם האור שיש במציאות הוא חלק מתהליך הראיה של האדם ובעלי החיים.

סיפרתי את כל זה לא כדי לתקוף את השיטה הדארונניסטית כי אין לי ענין להתמודד איתם, לדעתי זה קורס מאליו. הענין הוא להבין שאלוקים יצר ["דברים סגורים"] מערכות שיכולות לתפקד ברמה סגורה ומשם ואילך העולם יכול להוסיף ולהתפתח.

כך הוא יצר אדם [כאילו בגיל עשרים] ולא כאילו בגיל שנתיים. כי במצב גיל זה אין לו יכולת להתקיים. מאז גיל עשרים הוא ממשיך לגדול ולהשכיל ולהתפתח. אבל הבסיס הוא גיל עשרים שזו [מערכת שיכולה לתפקד].

כך בכל תחום העולם נוצר במערכת שיכולה לתפקד וזה יכול להראות בן שלושים מליון שנה או יותר.

העיקר הוא לא לנסות בכח להתכופף בפני התאוריות המדעיות, שמראש מניחות שאין בורא לעולם ועל סמך זה מסיקות את מסקנותיהן.

גם לגבי חיים מחוץ לכדור הארץ, אין על פי ההלכה מקור שאומר שאין לחשוב שהם קיימים. אבל על פי המובא ב"פתח אליהו" שהוא חלק מהזוהר - אין חיים כמו בעולם הזה בכוכבים אחרים. אבל בודאי שיש עולם עצום מלא חיים למעלה בלי גבול וסוף.

השאלות האלו הן שאלות מעניינות שמותר לעסק בהן, אבל חשוב שלא נאבד את הפרופורציה. [הקב"ה ברא אותנו בעולם הזה, בזמן הזה, כדי למלא תפקיד מיוחד לנו - ובכך אנחנו צריכים להתמקד].

עיסוק רב מידי בנושאים האלה דומה לאדם שקיבל תפקיד לעשות מלאכה מסוימת ובמקום זאת הוא יושב וחושב על אנשים אחרים ועל זמנים אחרים.

כל טוב!

ראי עוד תשובות על כך:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=34071