תפילין לנשים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/04/20 12:46 טז בניסן התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב

האם מותר לנשים להניח תפילין?

ואם אסור, איך הבנות של רש"י הניחו?

אם מותר, למה נכתב שמיכל הניחה תפילין ומרוב שהיתה בדרגה גבוהה חכמים לא מחו בידה

ובכלל, מה ההבדל בין נטילת לולב להנחת תפילין

הרי נשים נוטלות לולב (אשכנז) אז למה לא מניחות תפילין?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

אכן, יש חוסר עקביות ושיטתיות לגבי קיום מצוות עשה שהזמן גרמן על ידי נשים.

תקיעת שופר - כולן שותפות.

לולב - חלקן.

תפילין - כמעט ולא.

אין הסבר הלכתי של ממש להבדלים האלה.

אולם, ההלכה לא מתקיימת רק לאור הבדלים 'מדעיים' בתוכה, וחלק ממנה אינו קוהרנטי. התשובה הזו נכתבת בחול המועד, שלגביו הגמרא אומרת במפורש שאין קוהרנטיות, ולא ניתן ללמוד מדבר אחד על דבר אחר.

זה המקום שבו המציאות המנהגית הפכה להוביל את דמותה של היהדות. יש עוד הרבה דברים כאלה, והדבר מלמד שההלכה לא נרשמת רק בספרי ההלכה והלמדנות, אלא גם בספרי האומה והנשמות.

כל טוב ומועדים לשמחה