תפילה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 04/05/20 15:20 י באייר התשפ

שאלה

שלום רב,

האם תפילה עמוקה והתייסרות יכולה לחפות על חטא?

ולהביא לתיקון?!

תשובה

שלום

לתפילה עמוקה והתייסרות יש בהחלט מקום בתיקון ובכפרה, אבל כחלק מתהליך התשובה.

הרמב"ם בהלכות תשובה (פרק ב') מגדיר את חלקי התשובה - "ומה היא התשובה הוא שיעזוב החוטא חטאו ויסירו ממחשבתו ויגמור בלבו שלא יעשהו עוד שנאמר יעזוב רשע דרכו וגו'. וכן יתנחם על שעבר שנאמר כי אחרי שובי נחמתי. ויעיד עליו יודע תעלומות שלא ישוב לזה החטא לעולם שנאמר ולא נאמר עוד אלהינו למעשה ידינו וגו'. וצריך להתודות בשפתיו ולומר עניינות אלו שגמר בלבו:"

כלומר, התשובה כוללת - עזיבת החטא במעשה ובמחשבה, החלטה שלא יעשה זאת יותר, חרטה על החטאים שעשה, ווידוי דברים בפה.

בהמשך אותו פרק כותב הרמב"ם - "מדרכי התשובה להיות השב צועק תמיד לפני השם בבכי ובתחנונים ועושה צדקה כפי כחו ומתרחק הרבה מן הדבר שחטא בו ..."

כלומר, שהתפילה היא בהחלט חלק חשוב בתהליך הזה.

שנזכה כולנו להיות בעלי תשובה כל ימינו ולעלות מעלה מעלה בלי הפסק

כל טוב ובהצלחה רבה