תפילה בסניף: להתפלל או להשגיח על החניכים הקטנים בחוץ?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 01/05/20 13:59 ז באייר התשפ

שאלה

שלום הרב.

אני מדריכה בתנועת נוער את השבט הקטן ביותר, ובגלל שהן קטנות והן עדיין לא למדו להתפלל, הן לא נכנסות לתפילה בסניף בשבת ויכנסו רק בהמשך השנה. האם זה בסדר שאני לא נכנסת לתפילה בשבת בגלל שאני צריכה להישאר איתן? ומה לגבי מדריכים בנים?

תודה רבה

תשובה

שלום לך.

ראשית, יישר כח על רוח הנתינה והרצון שלך להדריך ולכוון את הקטנים לתורה ומעשים טובים. מאחל לך שאכן כך תזכי. את שואלת האם מותר לך לא להיכנס לתפילה כדי להשגיח על החניכים הקטנים, ומה הדין לגבי מדריכים בנים? אני מניח שההדרכה נעשית בצהרי יום השבת, ואת מתכוונת בשאלתך לתפילת מנחה. התשובה מחולקת לבנים ולבנות:

הדין לבנים

חובה על הבנים להתפלל שלוש תפילות ביום ובמניין, ולכן הם אינם יכולים לוותר על מצווה יקרה זו של תפילה (שיש אומרים שחיובה מהתורה) בשביל להשגיח על ילדים קטנים, ובוודאי שלא להפסיד תפילה במניין ולהתפלל ביחידות. לכן העצה הטובה ביותר היא להתפלל במניין מוקדם יותר לפני פעילות ההדרכה בסניף (מנחה גדולה).

הדין לבנות

לכתחילה הנשים צריכות להתפלל שחרית ומנחה בכל יום, ובדיעבד אם התפללו תפילה אחת ביום- יצאו ידי חובה (ומה שצריכה להתפלל זה רק ברכות השחר וברכות התורה, ותפילת שמונה עשרה) וכך נפסק במשנה ברורה קו, ד. עם זאת נשים פטורות מתפילה במניין או מתפילה בבית כנסת בכלל (בנות רווקות- ראוי שיבואו לביהכנ"ס כדי לשמוע קדיש וקדושה). לכן בנות שהתפללו בבוקר (בביתן או בביהכנ"ס) לא חייבות להתפלל בבית הכנסת גם במנחה, ודי להן שיתפללו שמונה עשרה (או תפילה מעין שבע בשבת) לפני הפעילות.

ילדים קטנים

חשוב לשים לב שהחניכים הקטנים שאינם יודעים להתפלל לא יפריעו למהלך התפילה, ובמידה והם מפריעים יש להוציא אותם החוצה ולהתפלל איתם מחוץ לבית הכנסת, כדי שלא לבזות את בית הכנסת שקדושתו היא מעין קדושתו של בית המקדש. לגבי בנות קטנות, אין חובה להיכנס איתן לבית הכנסת כדי להתפלל תפילה מלאה או במניין. במידה וזה קשה לבנות או שהן מתחילות לפטפט ולצחוק או להפריע, יש להתפלל איתן תפילת עמידה בזריזות ולצאת מבית הכנסת.

לסיכום, הבנים חייבים להתפלל תפילה במניין ולכן רצוי שיתפללו מוקדם יותר לפני הפעילות. הבנות אינן חייבות בתפילה במניין וטוב שתתפללנה בביתן תפילת עמידה לפני הפעילות. עם זאת, בזמן ההדרכה כשנכנסים לבית הכנסת עם החניכים יש לשים לב לקדושת בית הכנסת. שלא יפריעו או יצחקו ולא יתלוצצו בתפילה. במידה וזה מה שהם עושים- יש להוציאם מבית הכנסת ולהתפלל איתם בחוץ.

מאחל לכן שתזכו להחדיר בלבבות החניכים והחניכות יראת שמים ואהבת הארץ.

בהצלחה רבה,

אבי