תיקון מעשים (נדרים+גזל)

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/10/19 17:38 ג בתשרי התשפ

שאלה

שלום,

יש מקרים מהעבר בהם עשיתי משהו שהתחרטתי עליו, ואשמח לדעת האם וכיצד לתקן.

1. המקרה הראשון היה לפני קרוב לשנה, קיבלתי על עצמי להיזהר יותר שלא ללמד תורה לגוי (אחרי שטעיתי בזה). אני די בטוחה שאמרתי את הדברים ואם כן רוב הסיכויים שהוספתי "בלי נדר", אבל חוששת בכל זאת בגלל הספק.. האם צריך להתיר כאן?

(בהקשר הזה אשמח גם לדעת מה הדין בעניין קצת דומה - חשבתי בלב להפסיק עניין/נוהג מסויים אך לאחר מכן עלה בי ספק טורדני שאולי ביטאתי בפה את הדברים - האם יש חשש במקרה כזה?

באופן כללי כיום אני משתדלת להיזהר בכך יותר, אך שואלת לגבי אותם מקרים שכבר קרו...)

2. המקרה השני ישן יותר, וקשור לגזל.. כשהייתי בתיכון השתתפתי בהכנת האולפנית לחודש אדר, שבמהלכה גם השלכתי רהיטים בחוסר זהירות ביחד עם בנות נוספות. בדיעבד הסתבר שנגרם נזק לחלק מהרהיטים והשכבה ננזפה על כך. כיום אני כמובן מתחרטת על המקרה הזה, אך לא יודעת מה היה גודל הנזק וכמה ממנו היה באחריותי.

תודה מראש ושנה טובה

תשובה

שלום וברכה

א. גם אם אדם מקבל על עצמו דבר מה – זה לא הופך לנדר, ולכן אין צורך בהתרה. הדבר נכון גם אם ביטא את הדברים בפה.

ב. הדבר הטוב ביותר הוא לאמוד את הנזק, לחלק אותו במספר הבנות המשוער, ולשלוח אותו לאולפנה. זהו התיקון הטוב ביותר.

כל טוב ושנה טובה ומכופרת.