תיקון המידות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/04/20 07:22 ג באייר התשפ

שאלה

שלום לרב,

1. רציתי לשאול איך הנושא של תיקון המידות מסתדר עם העובדה שיש בי נשמה שהיא טהורה? אם העצמי האמיתי שלי הוא הנשמה - והיא טהורה - אז של מי המידות?

2. נגיד והסתירה בשאלה 1 הסתדרה - איך אמורים לגשת לתיקון המידות? זה נורא מחליש, מייאש ומבאס לראות איך אני מתייחסת בצורה מגעילה להורים שלי, איזו גאווה יש בי וכעס, זה ממש גורם לי להרגיש נחותה. אציין ואומר שהאהבה וההערכה העצמית שלי היא גם כן לא בשמים, אז ההסתכלות על המידות הלא מתוקנות שלי היא די הלקאה עצמית... איך אפשר לגשת אל הנושא בצורה בריאה ומשמחת? ????

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

1. הרבה דברים נמצאים בפנימיות, אבל הביטוי שלהם וההשפעה שלהם על החיים תלויה בנו.

דוגמה פשוטה: למי שיש כשרון נגינה. אם הוא לא ישקיע בפיתוח הכשרון שלו ולא ינגן, הכשרון לא יבוא לידי ביטוי. כל חייו יחלפו עליו כשהכשרון הזה מוחמץ.

כך גם ה-'כשרון' להיות 'צדיק' = לחיות בדרכה של ה-'נשמה הטהורה' - זה תלוי בבחירה של האדם.

2. את עומדת על נקודה מאוד מאוד עמוקה! (הדבר מעיד על מודעות עצמית מאוד גבוה שיש לך; לצערנו - רוב העולם לא נמצא במקומות העמוקים הללו...) את מצביעה על כך שהעולם הפנימי - הוא התשתית של עבודת המידות כולה.

את מצביעה על הקשר ההדוק שבין ההערכה העצמית שהיא מקור הכוח הפנימי שיש בתוכנו. ובין היכולת לחולל שינוי, שהוא הבסיס לעבודת מידות.

לדוגמה - כדי להתגבר על כעס, אני צריך כוחות פנימיים. רק באמצעות כוחות פנימיים אני אהיה מסוגל להכיל תסכול או פגיעה בלי להגיב בכעס.

עקר הכוחות הפנימיים הללו שאני צריך לשאוב מתוכי, באים מהערך העצמי שלי: ככל שאני מעריך את עצמי ואוהב את עצמי, יש לי כוח ויכולת להכיל קשיים רגשיים בלי להגיב עליהם.

לסיכום, מצטיירת כאן בעיה שהיא לכאורה ללא פתרון:

עבודת מידות פרושה שינוי פנימי.

שינוי פנימי דורש כוחות פנימיים.

מהיכן ישאב אדם כוחות פנימיים כדי לעשות עבודת מידות?

לשמחתנו יש מענה טוב ומוצלח: אפשר לתאר אותו כ-'מעגל הצלחה' או 'תהליך תיקון':

צועדים צעד קטן קדימה, צעד שאפשר להצליח בו.

מהצלחה זו שואבים כוחות לצעד הבא שגם בו אפשר להצליח,

כך כל צעד קטן בתיקון המידות, מעניק קצת כוח שמאפשר את הצעד הבא...

לדוגמה: תחליטי על תיקון קטן ביחס שלך כלפי ההורים שלך. החלטה שיש לך כוח לעמוד בה.

אחרי שבועיים של עמידה בהחלטה, תתני לעצמך מחמאה: 'אני משתפרת'!

התחושה שלך שאת מסוגלת להתקדם בתיקון מידות, תעניק לך כוח להחלטה נוספת...

ככל שתתקדמי תתמלאי יותר ויותר כוחות - תהיה לך אפשרות להתקדם בצעדים גדולים יותר - להרגיש טוב יותר...

רק הערה חשובה, חשובה מאוד:

מבחן ההצלחה בתיקון מידות הוא 'סטטיסטי'. אל תחשבי על עצמך שהמידות הרעות שהיו בך נעלמו לגמרי. תמיד יש נפילות, תמיד מידה רעה פתאום מתפרצת... לכן 'מבחן' ההצלחה איננו אפס כשלונות אלא הרבה פחות ממה שהיה קודם.

לדוגמה: אם היו לך דיבורים מכוערים להורים 5 פעמים ביום ועכשיו יש רק 2 זו הצלחה! כמובן שממשיכים לעבוד על העניין אבל אפשר וצריך להתמלא כוחות מהצעד הגדול שכבר עשית!

בהצלחה!