תיווך מעין

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 09/09/19 15:04 ט באלול התשעט

שאלה

יש לי חנות אינטרנטית

איביי

עכשיו אני מפרסם שם מוצרים מאתרים אחרים ומוכר

לדוגמא

באתר יש מצלמה שעולה 30 דולר

ואני מפרסם אותה אצלי ממש בהעתקה של התמונות ושל הפרטים ב 45 דולר

עכשיו ברגע שקונים ממני את המוצר ...

אני מזמין את המוצר מהאתר של ה 30 דולר לכתובות של ההזמנה שקיבלתי אצלי

וככה בלי להחזיק סחורה אני מוכר סחורה של מישהו אחר במחיר גבוה יותר

נראה לי מפוקפק מה הדין ?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

שאלה זו היא היום מהרגילות, ואמנם היא מצערת מכיוון שבייחוד אלו שלא יודעים להשתמש באמצעים אלקטרוניים מודרניים (בד"כ אוכלוסיה מבוגרת וכדו') ובכך יוצא שהם הנפסדים העקריים בנושא זה.

בכל אופן לשאלתך:

היריד הפך להיות שוק, והשוק הופך להיות הרשת האינטרנטית, כך שעלינו לחדש את הלכות אונאה לימינו.

1. אם הקונה לא יודע שאפשר לקנות יותר זול באתרים שונים, במקרה כזה חייב המוכר ליידע אותו שיש אפשרות לקנות יותר זול באתר מסויים, ואם אינו מיידע הרי זה עובר באיסור הונאה.

2. אם הלוקח יודע שיש חברות אינטרנט שונות ויכול למוצאם בקלות, אבל יש סברא מסוימת שהקונה רוצה לקנות דוקא אצלכם, כגון שאתם חברה ישראלית והוא מעדיף חברה כזאת בגלל שיכול לתבוע אותה אם המוצר חלילה פגום, או שאיננו שולט באנגלית ומפחד לטעות בקנייה, או סברא אחרת מדוע מעדיף דרככם, במקרה כזה נראה שבאנו לספקו של הרא"ש האם חייב להודיע או שאינו חייב להודיע ללוקח על האפשרות הזאת, ולמרות שהרא"ש כתב שירא שמים יחמיר בכך, אבל אי אפשר לחייב את המוכר להיות ירא שמים, ויכול למכור לקונה את החפץ למרות שהמוכר עצמו עושה את זה גם כן בדרך אינטרנטית. אבל נראה שצריך להודיע לקונה שהסחורה שיקבל היא מאתרים אחרים ויכול לקנותה שם.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ