תולעים טחונים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 29/12/18 21:49 כא בטבת התשעט

שאלה

שלום רב

אני עושה שייק בבית,

אני יודעת שכשאשר תולעים הם לא בגדר ״בריאה שלמה״ אפשר לאכול אותם, אז האם לכתחילה אין צורך לבדוק את התמרים?

ואם אבא שלי הכין עבורי שייק עם תמרים אני יכולה לשתות בדעיעבד?

תשובה

לשואלת שלום,

זה נכון שכאשר תולעים הם לא במצב של 'בריה' שלמה הם בטלים בשישים,

אבל יש לנו כלל ש "לא מבטלים איסור לכתחילה". ולכן צריך לבדוק לפני הטחינה.

במידה ואביך כבר הכין שייק עם תמרים לא בדוקים:

במקרה רגיל, שיש ספק (ספק גדול אפילו) אם היו תולעים, מותר לך לשתות את השייק.

אם בוודאי היו שם תולעים שנטחנו - אל לך לאכול, כי חכמים אסרו את המאכל גם למי שהאיסור בוטל בשבילו.

(מקורות: שולחן ערוך יורה דעה סימן ק | סימן צט ונושאי כלים שם)