שריפת חמץ עם קורונה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 22/03/20 15:29 כו באדר התשפ

שאלה

כבוד הרב, לאור המצב האם אוכל לצאת ידי חובת ביעור חמץ בהשלכת חמץ לאשפה?

א. יהיה מאוד קשה למנוע התכנסות/קירבה סביב המדורות.

ב. עישון (וסביר להניח שעשן בכלל) מחריף את תסמיני COVID-19 ר"ל.

תשובה

לשואל שלום,

במחלוקת התנאים נפסקה הלכה שמותר לבער את החמץ בכל דרך. אבל המנהג דווקא לשרוף, ומנהג ישראל דין הוא.

(מקור: שו"ע תמה, א | תמב, ט)

כיוון שאנחנו מצויים נכון לכתיבת שורות אלו בשעת דחק, אפשר לעמוד על עיקר הדין ולבער את החמץ באופנים אחרים שאינם גוררים התקהלות כגון:

א. לשים בקערה ולשפוך אקונומיקה על החמץ. ולאחר מכן להשליך לפח.

ב. לפורר ולהוריד באסלה.

השלכה לפח אינה טובה כל כך מבחינה הלכתית, כי לא בטוח שהוא מוגדר הפקר, וזה תלוי במיקומו.

ובכל זאת, כדי לשמור על המנהג החשוב, מומלץ, אם אפשר, לשרוף פרוסה אחת של לחם במקום בטוח וללא ציבור.

בשורות טובות לכל בית ישראל!