שקרים שיוצאים בלי תכנון: איך אפשר להשתלט על זה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 25/06/20 20:17 ג בתמוז התשפ

שאלה

יש לי בעיה: אני משקרת.. שקרים ממש גדולים, בלי שליטה או מחשבה לפני. זה פשוט נפלט, בדרך כלל זה הקצנה של משהו שקיים.. התעלמתי מזה, עד ששיקרתי שקר נוראי וגדול ממש.

אחרי שאני משקרת, אני מתחילה לחיות לפי השקר שאמרתי, בהצגה. ואז אני חיה בפחד ומזיעה כל פעם שאני חושבת על זה, שיגלו את השקרים שלי, ואז יהרסו לי החיים, ואני משקרת גם לחברות הכי קרובות אלי. וזה נוראי, השקרים שלי גדולים ונוראיים, ואני חייבת להפסיק, ואם יש דרך לתקן בלי להרוס לעצמי ת'חיים אז גם.

תשובה

שלום לך.

דבר ראשון אני רוצה להביע בפנייך את הערכתי הגדולה על עצם שאילת השאלה.

אני חושבת שעצם המודעות לקושי היא כבר חצי מהדרך לפתרון, וכמו כן הרצון להתקדם מאיפה שאת זה גם עוד כברת דרך. אני בטוחה שיש הרבה אנשים שמתמודדים עם דברים דומים ולא בהכרח פועלים בשביל לשנות. אז בעצם עשית כבר הרבה מהדרך ומגיע לך על זה יישר כוח גדול.

אנסה להתייחס לכמה רעיונות שיוכלו אולי לתת לך נקודות למחשבה.

אני מבינה מדברייך שאת מתמודדת בצורה יומיומית עם הניסיון לשים על עצמך מסכות שלא מביעות את מי שאת באמת.

יש מדרש שאני מאוד מאוד אוהבת, אצטט בפנייך חלק ממנו: (מדרש תנחומא לפרשת פקודי):

"ומה שאמר: עושה גדולות עד אין חקר, אלו גדולות שעושה הקדוש ברוך הוא ביצירת הולד. רומז הקדוש ברוך הוא למלאך הממונה על ההריון, ושמו לילה. והקדוש ברוך הוא אומר לו:

דע שזו הלילה נוצר אדם מזרע פלוני....

וטיפה זו מה תהא נגזר עליה?

מיד הקדוש ברוך הוא גוזר על הטיפה מה יהא בסופה, אם זכר אם נקבה, אם חלש גיבור, אם עני אם עשיר, אם קצר או ארוך, אם מכוער או נאה, אם עבה או דק, אם בזוי או גס.

וכן גוזר על כל קורותיו. אבל אם צדיק אם רשע, לא, אלא הדבר ההוא נותנו בידו של אדם בלבד, שנאמר: ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת הטוב, ואת המוות ואת הרע"

המדרש מתאר את מה שקורה בשמים, בלילה שבו העובר נוצר ברחם אמו. אפשר לראות איך הקב"ה מחליט על כל פרט ופרט באדם שיוולד מהעובר הזה. איך הוא ייראה, מה יהיה המצב הכלכלי שלו, מה יהיו תכונות האופי שלו וכו'. דבר אחד הוא לא מחליט וזה הבחירה החופשית. הבחירה איך להתייחס לנתונים הללו, נשארת בידיו של האדם.

כלומר, אני חושבת שיש מסר גדול מאוד במדרש הזה וזה שכל נתוני הפתיחה שלנו בחיים, מדוייקים לנו. הקב"ה חשב והחליט לתת לנו אותם בכוונה, ולא בטעות. יש ייעוד מסויים שבשביל לקיים אותו הגענו לעולם והקב"ה צייד אותנו בכל הכלים שנצטרך לשם כך. וכן, גם החסרונות שלנו נכללים בתוך זה. אנחנו לא צריכים להשלים איתם, אלא להבין שאנחנו צריכים לעבור איתם תהליך וגם הוא מדוייק לנו. וכל אדם והתהליכים שהוא צריך לעבור.

כלומר, אם נקשר את הדברים לשאלה ששאלת. אז קודם כל, תדעי שההתמודדות הזו כנראה לא הגיעה אלייך במקרה, היא מדוייקת לך. היא לא שם בטעות. היא חלק ממך. והתהליך שבעז"ה התחלת לעבור ועוד תעברי ביחס אליה הוא גם חלק בלתי נפרד ממך ומקדם אותך אל היעד שלך בעז"ה. הרבה פעמים אפשר לראות זאת רק בפרספקטיבה לאחור.

דבר שני, תנסי לשבת עם עצמך ולנסות לברר. מתי אני משקרת? למה? מה אני מנסה להשיג בזה?

אולי, אם תביני, שבאמת מי שאת - זה מי שאת צריכה להיות, ונתוני החיים שלך הם מדויקיים לך, אולי זה יגרום לך פחות לרצות לשקר, כי זה גורם לזה שיחשבו עלייך דברים שהם לא נכונים, ואת לא

יכול להיות גם שאם תביני אפילו קצת מה את מנסה להשיג בשקרים, אז אפשר לחשוב איך לנסות להשיג את זה בדרכים אחרות. אמרת שאולי חסרה לך אהבה? אז צריך לחשוב איך לנסות לקבל או להרגיש את האהבה הזאת בדרכים שונות, שתרגישי שהן מתאימות לך יותר. אולי את לא נמצאת מספיק בבית, ובעצם שם תוכלי לקבל הרבה אהבה? תנסי קצת לחשוב על זה...

דבר נוסף. לפעמים אנחנו אנחנו מתייאשים מראש מדרך שנראה לנו שהיא הולכת להיות ארוכה וקשה. אבל, אני חושבת שהאויב הכי גדול של הטוב, זה המצוין. כלומר כשאנחנו מתחילים בתהליך, כל נקודה קטנה של התקדמות היא מעולה! וזה שאחריה שוב נפלנו ולא הצלחנו, זה לא מוריד מערכה של הנקודה הקודמת, שכן הצלחנו בה! קטנה ככל שתהיה. היא הצלחה שלנו ואסור לנו לשכוח את זה. זה לא או הכל או כלום. אנחנו חיים בעולמו של הקב"ה שהוא עולם של תהליכים ושל לאט לאט. וגם את זה כדאי לדעת. שכשאנחנו מתחילים בתהליך יהיו קשיים! להיות מוכנים לזה. לא לוותר ברגע שקצת קשה.

אולי תנהלי לעצמך מין טבלה. תרשמי על פעם שאת מצליחה. זה יכול לחזק אותך ולתת לך כוח...

כמו כן הפחד שתיארת. הפחד עלול לשתק אותנו ולגרום לנו לא להיות מסוגלים לזוז. כמו שזה קורה הרבה פעמים פיזית שאנחנו מפחדים ממשהו אז אנחנו ממש, פיזית לא מסוגלים להתקרב אליו. קחי נשימה עמוקה, החיים שלך לא נעצרים. הם ממשיכים! ויחד עם זה אנחנו חושבים כיצד אנחנו מתקדמים ועוסקים בתיקון המידות שלנו.

ללמוד על הנושא גם יכול מאוד לעזור. ללמוד את מידת האמת ולהבין מה כוחה מול מידת השקר. הרבה פעמים כשלומדים זה עוזר לדברים להתיישב על הלב.. אני ממליצה לקרוא את נהר האמת של יוסף המספר. אפשר ללמוד גם את מידת האמת בספר עלי שור של הרב וולבה. אם יש לך אדם גדול ללמוד איתו אז אפשר גם לעשות חברותא במידת האמת בספר נתיבות עולם למהר"ל. ויש עוד הרבה ספרים שעוסקים בנושא.

וכמו כן, אני חושבת שכדאי לשתף אדם קרוב שמכיר אותך, אדם קצת יותר בוגר, אולי עם ידע מקצועי, שאת מרגישה איתו בנוח ושמתוך ההיכרות שלו איתך יהיה לו מה לתת ולהוסיף לך. בסוף אני לא מכירה אותך ואני לא יכולה לדעת מאין זה נובע... התייעצות – במיוחד עם אדם שלמד והתמחה ומבין בתחום, יכולה מאוד להקל ולעזור. ומאוד מגיע לך להיעזר בה.

מוזמנת בשמחה לשאול עוד אם לא קיבלת מספיק מענה.

בהצלחה יקרה ורק טוב,

נעמה

(7)