שיח על יצרים בקשר זוגי: לשתף או לא?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 07/04/22 15:25 ו בניסן התשפב

שאלה

היי

התחלתי לצאת עם בחור ממש נחמד עם מידות טובות. אנחנו יוצאים כבר קרוב לחצי שנה (שנינו סטודנטים וגרים רחוק ולכן הקשר מתפתח לאט מאילוצים טכניים) אנחנו שנינו שומרים נגיעה, אנחנו כבר בשלב שאנחנו מדברים על חתונה ורואים את החיים המשותפים הלאה.

בתחילת הקשר הוא שיתף אותי שהוא ממש מתקשה עם עניין היצרים כי הוא רוצה לחשוב עליי בצורה נקייה ולא ממקום של הרהורי עבירה. אחרי כמה זמן זה עבר לו כי הוא עשה עבודה עם עצמו כי חשוב שהקשר שלנו יגיע ממקום טהור ונכון. לאחרונה אני מרגישה שאותם יצרים מתחילים גם להיכנס לי יותר מידי למחשבות (למרות שבפועל אני יודעת שלא ניפול) אני ממש מרגישה לא טוב עם זה שהמחשבות האלו משתלטות עליי לפעמים ולוקחות אותי למקומות לא רצויים… שמעתי גם בעבר שהמחשבות יותר חמורות מהמעשים...

האם זה בסדר לשתף אותו? כי בדרך כלל בדת יש יותר דיבור על הנושא כאשר זה מגיע מהצד הגברי אבל פחות מקובל שזה מגיע מהצד של האישה.. אני חוששת שהוא אולי יסתכל עליי בצורה מוזרה או שאולי לא ידע איך להגיב לזה…

ואשמח גם לעצה כיצד ניתן להתמודד עם רגשות מסוג זה? זה ממש חורה לי שאין מספיק מידע בנושא או רבניות שמדברות על נושאים כאלו…

תודה

תשובה

שלום אלינור.

ההרגשה שאת מתארת בשאלה שלך נשמעת ממש לא קלה. קשה לפעמים עם מחשבות ודמיונות בקשר זוגי במיוחד כשההלכה אוסרת דברים אלו. זה קורה לבנות רבות (ולא רק לבנים כמו שנוטים לחשוב!!) כי גם הן בני אדם עם יצרים ומחשבות ורצון לקשר קרוב ואינטימי. במרבית המקרים התקופה של הציפיה והגעגוע בקשר זוגי כאשר לא חיים יחד היא תקופה קצרה ולכן קל יותר להתמודד עם המחשבות האלה… השאלה שאת שואל היא פתח לבירור איך בכל זאת בגלל קשיים טכניים שלא מאפשרים חיים משותפים מלאים ניתן לשמר קשר זוגי בצורה טובה ומשמחת ומה ניתן לעשות כדי לצמצם הרהורים ומחשבות כמה שניתן ובעזרת ה' להגיע להקמת בית משותף מתוך טהרה ושמירה על הצניעות! בנוסף עיסוק בנושא כזה דורש הרבה אומץ ורצון לעשות את רצון שמיים בדרך הנכונה ביותר, אשריך!

את כותבת שאת חווה "יצרים" שנכנסים גם לך לראש בתור מחשבות שונות . את עוסקת בשאלה האם זה בסדר לשתף אותו במחשבות האלו וגם כיצד ניתן להתמודד בעצמך עם מחשבות מסוג זה. כדאי לשים לב שאלו שני דברים שונים. בקשר זוגי חשוב מאוד לקדם שיח פתוח וכנה על מגוון נושאים וחוויות שאנו חווים בשביל לפתח את הקשר ולכן בגלל שפיתוח הקשר עומד בראש סדר העדיפויות צריך לשים לב מה המטרה כשאני משתפת ומה אשיג בכך ובעזרת זה לכוון את השיח להפקת תועלת ממנו ולכן השאלה אם לשתף בכך או לא היא שאלה האם זה יקדם ויביא תועלת לקשר. בשלב כזה בקשר רצוי לא לשתף בצורה מעמיקה את תוכן המחשבות מכיוון שראוי שגם בשיח הזה תהיה צניעות ולכן מומלץ אם יש צורך, לשתף בצורה רחבה מבלי לרדת לפרטים…

בנוסף בדרך כלל מחשבות באות מתוך חלל פנוי שנוצר, כשקשר מתקיים ללא כל הרבדים שלו, המוח מנסה לדמיין ולהשלים מצבים נוספים כדי לחוות חוויה של קשר במלואה. בדומה לזה כשיש זמן ריק המוח ממלא אותו במחשבות שונות, וכך כשיש קשר שלא בא לידי ביטוי בכל הרבדים וכשיש חללי זמן פנוי לעיתים יש יותר מחשבות לא רצויות שיכולות להופיע... חשוב לי להדגיש שזה טבעי ונורמלי גם אצל בנות, כמובן שאצל בנים למחשבות ויצרים יש מקום שונה ואולי דומיננטי יותר מאצל בנות אבל גם אצל בנות זה קיים! ולכן גם לבנות יש גדרים (שונים) לצניעות או שמירת עיניים המתאימים להן…

אז מה תוכלי לעשות? הנה כמה כיוונים למחשבה שאת יכולה לשקול ולבחון.

1. לשתף בצורה כללית את הצד השני על התחושות שלך, ולהפוך אותם לחשיבה משותפת כיצד ניתן לשמר ולקדם את הקשר בצורה טובה ללא המחשבות גם כשלא נמצאים יחד.

2. לחשוב כיצד למלא את הקשר ברבדים נוספים שלא קיימים בו בכדי לא להשאיר יותר מדי מקום פנוי ליצרים להיכנס- אפשר להעשיר את הקשר בלימוד משותף, לחקור נושא, עשיה או התנדבות משותפת, להעשיר אחד את השני בכישרונות שונים, בנוסף כדאי לך ליצור עומס בחיים שלך שמחוץ לקשר בשביל להעשיר אותם ולצמצם את הזמן הפנוי שנשאר למחשבות לא רצויות להופיע.

3. כדאי גם ללמוד ספרים העוסקים בנושא. כיום קיימים מספר ספרים שונים שעוסקים בשמירת הצניעות, המחשבות והעיניים של בנות. כתבו אותם רבנים ורבניות שונים שראו את הצורך העולה מהשטח גם מהצד של הבנות ולא רק של הבנים. בחנויות ספרים תורניות שונות יש מגוון מהספרים האלה, המגוון לא גדול אך בהחלט קיים ואפשר להשתמש בו וללמוד ממנו יותר את הגבולות הרצויים. אין צורך להתבייש בכך, ב"ה אנחנו אנשים בריאים עם יצרים וכוחות ועלינו להתמודד איתם.

לסיכום: תיארת בשאלתך באופן מאוד מפורט את המחשבות הלא רצויות שעולות בך לאור קשר משמח שיש לך עם בחור ואת השאלה האם כדאי לשתף אותו בעניין זה והאם לגיטימי לחשוב מחשבות אלו. ראינו שמדובר בנושא אמיתי שבנות רבות עוסקות בו בתוך קשר זוגי והצענו כיוונים שונים להתמודדות, כמו: לשתף את הבחור בצורה כללית ולא ספציפית בשיח שימנף את הקשר בצורה נכונה יותר, למלא את הקשר ברבדים נוספים ואת חייך האישיים בעיסוקים שונים וגם ללמוד על הנושא הזה בעזרת ספרים שונים העוסקים בו.

בכל מקרה כדאי לחשוב על דמות מהמשפחה, איש חינוך, אישה שמשמשת גם כמדריכת כלות שיש לך איתה קשר קרוב או דמות משפיעה אחרת שאת מרגישה איתה בנוח ולשתף בהתמודדות הזאת. חשוב לי שוב להוסיף שזו התמודדות לגיטימית לגמרי. את מוזמנת כמובן לשוב ולפנות גם אלינו.

מאחלת לכם הרבה הצלחה בדרך המשותפת

בשורות טובות בעזרת ה

תחיה