שימוש כרטיס הנחה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 20/11/18 16:49 יב בכסלו התשעט

שאלה

שלום רב

אני סטודנטית,

אחת מההטבות שקיבלתי זה כרטיס הנחה דלק אשר מקנה הנחה בתדלוק.

אין לי אוטו.

אבא שלי נהג מונית.

אוכל לתת לו את הכרטיס? או שזה גזל?

דרך אגב שאלתי את האחראית במנהל הסטודנטים (שחילקה את הכרטיס) ואמרה לי שמותר לתת להורים , וכי אפילו היא בעצמה נתנה את הכרטיס להורים.

תשובה

לשואלת שלום

יישר כח על העירנות לענייני גזל ואבק גזל. הנזהרים מתברכים.

מכיוון שאין די פרטים בשאלה, אמנה כאן את חילוקי הדינים בקצרה. הכלל בזה הוא 'כל תנאי שבממון קיים', ולכן אם כרטיס ההנחה הותנה על ידי החברה בתנאי כלשהו - אסור לעבור עליו. כעת נברר כיצד לדעת אם יש תנאי כזה.

א. הדרך הטובה ביותר היא ליצור קשר עם חברת הדלק ולשאול מה תנאי ההנחה מול אגודת הסטודנטים. איני חושב שבסמכותה של האחראית לתת אישור בשם הגוף שחתם את החוזה.

ב. במידה ומצויין על הכרטיס שמך - נראה לי לומר שזו הצהרה על היותו אישי בלבד ולכן אין להעבירו. (ישנם כרטיסים מסוגים אחרים שעליהם הטבעת השם נועדה לצרכים אחרים, כגון כרטיס אשראי ופשוט שמותר להעבירם. וק"ל).

הסיבה שאיננו קובעים בפשטות ש "מה אכפת להם? ברור שהם רוצים שאבא שלי יתדלק אצלם" היא שיש סיבה טובה שלא יהיו מעוניינים בשימוש מופרז בהנחה, או לחילופין לעיתים החברה לוקחת בחשבון שאם בעל הכרטיס לא יעביר אותו לאחרים, יהיה כדאי לאחרים לקנות לעצמם כרטיס.

(מקורות: יוסף דעת דף סג | רמב"ם מכירה פרק יא | מגיד משנה שם | וכן פרק יג)

בהצלחה רבה בלימודים, יהי רצון שלא תצא תקלה תחת ידך.