שימוש בחג במחליק שיער חשמלי עם שעון שבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 09/09/18 02:41 כט באלול התשעח

שאלה

שלום לרב,

אשתי משתמשת מדי יום במחליק חשמלי לשיער. למקרה שהרב לא מכיר את המכשיר - מדובר במכשיר שכאשר הוא במצב דלוק שני גופי חימום קטנים מתחממים וכאשר הם חמים שמים את השיער ביניהם, מהדקים ומחליקים. במכשיר יש את המתג on/off וכן גלגלת קטנה לקביעת עוצמת החימום, אך אציין שאשתי כלל לא משתמשת או מזיזה בגלגלת אלא זה תמיד על המקסימום (ואפשר מבחינתה גם לשים על הגלגלגת חתיכת סלוטייפ ואז אי אפשר להזיזה כלל).

רציתי לשאול האם אפשר להשאיר בחג מכשיר זה בחשמל עם שעון שבת על מצב דלוק, ואז כאשר השעון שבת יפעל המכשיר יעבוד והיא תוכל להשתמש בו? אציין שאשתי משתמשת במכשיר זה מדי יום, ולכן בעיקר לקראת החג הקרוב שיוצא סמוך לשבת מפריע לה לא להשתמש בו יומיים.

כמו כן, אשמח גם לדעת מה דין השימוש בשבת?

אודה מאוד לרב על תשובה לשאלתי,

בברכה,

יואב

תשובה

לשואל שלום,

אין לי די פנאי להשיב באריכות לפני החג. אשתדל להרחיב אחר החג בלי נדר.

אכן שאלה חשובה, אני בטוח שהניסיון לא קל עבור רעייתך.

להלכה - אני חושב שהדבר אסור, מכמה סיבות (לפי סדר חומרתם):

א. מבירור באתרי המשווקים, המכשיר מורכב מגופי חימום וטרמוסטט (מד-חום). ברגע שהמחליק מתחמם למקסימום, הטרמוסטט מפסיק את פעולת ההתחממות של גוף החימו. הצמדת המחליק לשיער מקררת את המתכת, ומפעילה באופן ישיר את גופי החימום בהוראת הטרמוסטט. יש בזה איסור תורה של הבערה בשבת.

ב. מבירור עם בני ביתי, השימוש במחליק משיר שיערות מהראש בצורה ודאית. לכן למרות שאין כוונתה לכך - יש בזה איסור גוזז.

ג. חכמים אסרו על שימוש במכשירים שרגילים בימות החול ופוגמים בצביון השבת משום "מעשה חול" ('עובדין דחול').

אשתי מציעה לנסות פתרונות נוספים כגון שמירה על השיער בלילה בתוך כובע שלא יאבד מצורתו.

שבת שלום, חג שמח ובהצלחה!