שידוך

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 01/12/19 08:08 ג בכסלו התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

הארוס שלי ואני היכרנו דרך מרכז לחסידות וקבלה בתל אביב. שנינו התנדבנו שם וכשהרבנית פנתה אליי עם השאלה אם ארצה להכיר אותו עניתי כן.. ומשם הכל התגלגל.

חייבת לציין שאנחנו מאוד פעילים ומעניקים למקום לא רק את הזמן שלנו אך גם תרומות כספיות. בנוסף הארוס שלי מעניק את השירות שלו כמתכנת מחשבים ימים ולילות.

לפני לא הרבה זמן פנתה אליי הרבנית ואמרה שהיא רוצה לתת לי הדרכת כלה "בשמחה!" עניתי.. "כמה זה יעלה?"

והיא ענתה "1200 ש"ח"

וממש לפני כמה ימים פנתה אליינו ואמרה כך: "חשוב שתישמעו את זה, נהוג אצלינו לשלם 1000 דולר מצד הכלה ו-1000 דולר מצד החתן על שידוך.. מתי שיהיה לכם את הכסף ותיתבססו תוכלו להעביר לנו את הסכום"

אנחנו היינו בשוק.. הארוס מוכן לשלם את הסכום, וגם אני רציתי לתת סכום מסויים לפני שהרבנית פנתה אליי, אבל 8000 ש"ח? אם השידוך הייה עיסקי הייתי שמחה לדעת זאת מראש. ובכלל איך אפשר להתנפל על זוג צעיר עם כאלה סכומים?

אני עולה חדשה וגיורת ולא הכרתי כזה " מנהג" עד כה שקיים ביהדות (בלי להודיע מראש לפחות) ההורים שלי לא גרים בארץ וגם מבחינה כספית לא משהוא.. הרבנית מכירה את המצב. הרגשתי מרומת ורציתי לדעת, מה הרב אומר על העניין?

תשובה

שלום

אני בהחלט מסכים איתך שההתנהלות הזו נשמעת מוזרה.

זו בהחלט הנהגה טובה וראויה להכיר טובה למי שזכה לשדך, אבל זו לא יכולה להיות דרישה, בטח כשלא סוכם עליה מראש, ובטח שלא סכום כזה גדול למי שלא שוחה בכסף.

את בוודאי לא מחויבת לתת את סכום הזה.

גם לגבי הדרכת כלות - מותר לאדם לדרוש תשלום עבור שירותיו, וגם ראוי לשלם למי שנותן הדרכה כזאת, אבל את ממש לא חייבת לעשות את זה דווקא אצלה. אם תכתבי לי את אזור מגורייך, אשמח לחבר אותך למישהי שתסייע לך בעניין.

אני מציע לך ולכם לבחון האם בקשר עם המקום הזה אין צד של ניצול כספי. במקומות שאני מכיר שמפיצים תורה ומקרבים ליהדות לא נהוג לקחת כסף או לתת תחושה שחייבים לתרום.

בהצלחה רבה