שאלות על עולם הבא

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 16/04/20 15:44 כב בניסן התשפ

שאלה

כבוד הרב שלום,

יש לי המון מחשבות על העולם הבא, על החיים שאחרי המוות ויש עוד דבר הרי הקב"ה שם אותנו כאן בעולם הזה והבן אדם נקשר לאנשים פה למשפחה שלו יש לו רגשות אני לא יכול להתעלם מזה שאולי בעולם הבא לא יהיה את זה ולא נכיר אחד את השני ונדבר.

אני אשמח שתעשה לי סדר כי אני הולך לאיבוד.

ממה שאני יודע רשע הולך לגהנום

וצדיק שעושה מצוות הולך לגן עדן ולומד תורה אבל מה הוא לא מדבר ומשוחח עם הנשמות שהכיר בעולם הזה?

תשובה

לשואל שלום,

אלו שאלות גדולות, ואין לנו עליהן תשובה ברורה. כתוב בגמרא (ברכות לד):

ואמר רבי חייא בר אבא אמר רבי יוחנן: כל הנביאים כולן לא נתנבאו אלא לימות המשיח, אבל לעולם הבא – עַיִן לֹא רָאָתָה אֱלֹהִים זוּלָתְךָ.

אפשר לקרוא על כך בכתבי חז"ל, אבל 'לעשות סדר' - אי אפשר באמת.

וכך כתב הרמב"ם בהלכות מלכים (פרק יב):

וְכָל אֵלּוּ הַדְּבָרִים וְכַיּוֹצֵא בָּהֶן לֹא יֵדַע אָדָם אֵיךְ יִהְיוּ עַד שֶׁיִּהְיוּ. שֶׁדְּבָרִים סְתוּמִין הֵן אֵצֶל הַנְּבִיאִים. גַּם הַחֲכָמִים אֵין לָהֶם קַבָּלָה בִּדְבָרִים אֵלּוּ. אֶלָּא לְפִי הֶכְרֵעַ הַפְּסוּקִים.

וּלְפִיכָךְ יֵשׁ לָהֶם מַחְלֹקֶת בִּדְבָרִים אֵלּוּ. וְעַל כָּל פָּנִים אֵין סִדּוּר הֲוָיַת דְּבָרִים אֵלּוּ וְלֹא דִּקְדּוּקֵיהֶן עִקָּר בַּדָּת.

וּלְעוֹלָם לֹא יִתְעַסֵּק אָדָם בְּדִבְרֵי הַהַגָּדוֹת. וְלֹא יַאֲרִיךְ בַּמִּדְרָשׁוֹת הָאֲמוּרִים בְּעִנְיָנִים אֵלּוּ וְכַיּוֹצֵא בָּהֶן. וְלֹא יְשִׂימֵם עִקָּר. שֶׁאֵין מְבִיאִין לֹא לִידֵי יִרְאָה וְלֹא לִידֵי אַהֲבָה.

בשורות טובות!