שאלה על הקב"ה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 31/12/19 22:34 ג בטבת התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני מנסה להתחזק בכמה חודשים האחרונים אך יש שאלה שכל הזמן מהדהדת בי ומשאירה בי ספק שמקשה עליי ..איך זה שיש 7 מיליארד איש בעולם והקב"ה שומע את התפילות של כולם בו זמנית ,רואה ודואג לכולם ומשנה סדרי עולם בו זמנית? למה שמתוך כל כך הרבה אנשים הוא ידאג לי? אומרים שהוא אחראי להכל אבל איך זה בעצם ייתכן שהוא אחראי לכל כך הרבה דברים בו זמנית?

שאלה נוספת שאשמח לשאול היא -מדוע מלכתחילה הקב"ה ברא את האדם? למה היה צריך את האדם מלכתחילה?למה הוא צריך שנהיה קיימים???

תשובה

שלום

א. הקב"ה זו מציאות של שלימות שאין לנו יכולת לתפוס את מהותה. אנחנו יכולים קצת להבין על דרך השלילה - מה הוא לא. הוא לא חסר וחלקי כמונו וכמו כל שאר חלקי הבריאה (לכן גם מכנים אותו 'אין סוף'). ממילא, גם להבין את השגחתו ודרכי הנהגתו אנחנו לא באמת מסוגלים, אבל ברור שמציאות כזאת של שלימות שאין בה חיסרון, אין בה גם את המגבלות שלנו, ולכן בין השאר הוא גם שומע הכל ומשגיח על הכל.

ב. גם ביחס לשאלה השנייה, אנחנו כמובן לא יכולים להבין את מטרותיו ומגמותיו. ובכל זאת, קצת אפשר להשיג.

בין השאר כתב הרמח"ל (בספר דרך ה', חלק א', פרק שני. אגב, הספר מומלץ ועוסק בנושאים שמעסיקים אותך, ולשונו בהירה), שבאמת הבריאה היא לא בשביל הקב"ה, אלא בשבילנו. שמכיון שחפצו הוא להיטיב לזולתו, הוא ברא ברואים שתהיה להם האפשרות לזכות בטוב על ידי שיזכו בו במעשיהם (עייני שם בפירוט הדברים).

כמובן, אלו נושאים שמן הראוי להעמיק בהם וללמוד אותם.

בהצלחה רבה בדרכך העולה למעלה