מה עושים במצב של משבר בכל התחומים?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 06/01/21 18:50 כב בטבת התשפא

שאלה

הי, אני בת 17.

בשנים האחרונות חוויתי משברים קשים, בכל מיני מעגלים. אם זה כשאבא שלי חלה מאוד ועבר שיקום. או במעגל החברתי שחברות טובות מאוד מאוד שלי פשוט נעלמו לאט לאט.. כמובן שניסיתי להחיות את הקשר עוד איכשהו בכוח אבל אני כבר לא יודעת מה לעשות.

מרגיש לי כאילו אני פשוט בתחתית של התחתית. הבית שלנו התדרדר מאז מחלתו של אבא שלי בכל התחומים. כלכלית, נפשית, פיזית.

ובנוסף לכל יש לי חבר מדהים שאוהב אותי ואני אוהבת אותו אבל קשה לי. קשה לי להראות אהבה קשה לי להחליט שאני באמת אוהבת, קשה לי להחשף אליו ופשוט אני כבר לא יודעת מה לעשות וכל זה כנראה בגלל שההורים שלי ממש עד לפני חודש חודשיים כמעט פיזית נפרדו.

אני פשוט כבר מרימה ידיים

אין לי כוח יותר זה פשוט גדול עלי

ואני מנסההה להאמין שעוד זה לטובה כל זה אבל חלאס כמה אפשר?!?

ואני מתפללת ומנסה ומדברת עם אלוהים וכלום. פשוט כלום. המצב מדרדר עוד ועוד ואין לי כוח יותר.

יש לכם אולי איזשהי עצה לתת לי?

תשובה

שואלת יקרה שלום.

אתגרים לא פשוטים עוברים עלייך. נשמע שבלא מעט תחומים בחיים שלך את מוצאת קשיים שכל אחד מהם לבד יכול היה להיות די מאתגר. השילוב של המחלה של אבא שלך, ההיעלמות של החברות, הקושי בין ההורים שלך בבית, והבלבול שלך סביב היחסים שלך באמת יכולים להתיש. הכאב הזה שאת מרגישה הוא נורמלי למצב. לגמרי. טבעי להרגיש ככה בסיטואציה כזאת. זו לא סיבה להרים ידיים, אבל קל להבין למה את מרגישה ככה.

והאמת? כיף לשמוע שיחסית למצב, את מצליחה לתפקד לא רע בכלל. יש לך חבר שטוב לך איתו (עם כל הקשיים), את מתפללת, את מנסה להאמין, ועוד יש לך אנרגיות לנסות לחדש קשרים עם חברות שלך. כל הכבוד! ואני בטוח שיש עוד דברים שעוד סבבה בחיים שלך ולא כתבת עליהם. (לימודים, תחביבים, תנועת נוער, אחים, ועוד כל מיני דברים). אל תשכחי, כשאת מסתכלת על החיים שלך, חשוב להסתכל על כל החיים שלך. גם אלה שבטוב, וגם אלה שפחות בטוב. לקבל תמונה שלמה.

ואחרי שאת רואה את התמונה השלמה, תזכרי גם לחיות אותה. כמה שהקשיים מושכים אותנו להסתכל רק עליהם ולהתמקד רק בהם, זה לא תמיד עוזר לנו לפתור אותם. חשוב לדעת להשקיע את הזמן ואת הכוחות שלנו גם בדברים שעושים לנו טוב – חברות, תחביבים, מוזיקה, קריאה, או כל דבר שעושה לך את זה.

כמו שכתבת בעצמך, למה שאת חווה יש שם: משבר. וכמו הרבה משברים, איכשהו גם שלך אוסף אל תוכו המון קשיים מהמון מקומות שונים. מילא יש לנו תקופות קשות בחיים, אבל למה לא נותנים לנו להתמודד עם הדברים אחד אחד? למה לזרוק עלינו את כולם ביחד? הרבה אנשים בתחושה הזאת במשברים. אבל מצד שני, יש כמה דברים במשברים שדווקא יכולים לעודד. נתחיל בזה שמשבר בהגדרה שלו זה משהו שיש לו התחלה, אמצע, וסוף. אחרי שתעברי את המשבר הזה, את תוכלי להסתכל אחורה ולדעת בדיוק מה הנקודה שבה הוא התחיל, מה הנקודה שבה הוא היה הכי קשה, ומה הנקודה שבה הוא נגמר. יבואו ימים יפים יותר. השאלה אם את תקחי חלק פעיל בניסיון לקרב את הימים האלה או לא. אבל הם יבואו.

בחיים יש לנו המון אתגרים. לא לכולם אנחנו קוראים משבר. אני חושב שההבדל הוא בשאלה אם אנחנו מרגישים שיש לנו את הכוחות להתמודד איתו. אבל הנה הקטע החשוב – גם עם משברים אנחנו צריכים להתמודד, ולכן זה אומר שמשבר הוא בהגדרה דרישה לפיתוח כוחות חדשים. אנחנו משתנים כשאנחנו עוברים דרך משברים. אנחנו מפתחים יכולות חדשות, תובנות חדשות, כלים חדשים ודרכי הסתכלות חדשות על העולם. ומה נראה לך? איך נראה לך ש את תשתני בעקבות המשבר הזה? יותר חשוב מזה – איך היית רוצה להשתנות בעקבותיו. איך היית רוצה לראות את עצמך יוצאת ממנו?

נסי, לדוגמא, להסתכל על משברים קודמים שהתמודדת איתם, קטנים או גדולים. בטח היו, ואת התמודדת איתם. ויכול להיות שגם יצאת מהם שונה, מחוזקת. כמה שקשה לראות את זה עכשיו, גם במשבר הזה זה יכול לקרות.

עד כאן בנוגע אלייך. אבל נשמע שלא רק את במשבר הזה, אלא כל הבית שלך. וזאת באמת שאלה חשובה – מה המקום שלך בתוך כל זה? האם את יכולה להשפיע על הבית, ועל המצב שלו? צריך הרבה חוכמה כדי לדעת מה המקומות הנכונים שבהם את יכולה לתרום ולעזור (ואני בטוח שאת כבר עושה את זה הרבה), אבל אני רוצה להדגיש נקודה חשובה אחת.

האנרגיה בבית היא משותפת. את כבר מתארת כמה את מרגישה את זה. איך האנרגיות של הבית משפיעות עלייך. איך הן מכניסות אותך למשבר. אבל הצד הטוב של המטבע הזה הוא שגם האנרגיות שלך יכולות להשפיע על הבית. אם תזרקי לתוך הבית קצת חיבוקים, חיוכים, מוזיקה, ומצב רוח טוב, יכול להיות שתופתעי לגלות כמה מהר את תקבלי אותם בחזרה. הבית יכול להיות מקום קצת מאתגר לפעמים, אבל לפני הכל הוא מקום מדהים של תמיכה ושותפות. את כבר מספיק גדולה, ונשמעת לגמרי מספיק בוגרת נפשית, כדי לזהות את הנקודות שאם תשמחי בהן, תחמיאי עליהן, תחבקי מישהו בהן, את תוכלי להכניס הרבה מאוד אור לבית, עם יחסית מעט מאמץ. כל זה מעבר לעזרה הפיזית בבית, שהרבה פעמים מועילה המון בתחושת השותפות, עוד יותר ממה שהיא מועילה בהקלת העומס.

בסוף, אחד הדברים הכי חשובים במשברים בחיים הוא לדעת להיפתח ולשתף. וזה קשה, ולא טבעי הרבה פעמים. לא תמיד כיף להצטייר כמישהו שקשה לו, אבל האמת היא שזה כל הקטע של חברות. להיות פה אחד בשביל השני כשקשה. להסתובב עם המשקולת על הלב של כל הקושי הזה באמת יכול להכביד, וחשוב מאוד לפרוק אותה לפעמים בשיחה עם האדם המתאים. נשמע שבתקופה הזאת הלב שלך דווקא נסגר. בפני חבר שלך, ואולי גם בפני חברות ומשפחה. תנסי בכל זאת למצוא את מי שאת סומכת עליו ולשתף אותו במה שקורה. את לא צריכה להתמודד לבד. זאת יכולה להיות מורה מבית הספר, אח או אחות גדולה, היועצת, או כל אחד אחר. ואת תמיד גם יכולה לפנות אלינו למוקד ותמיד נהיה כאן אם את צריכה לשתף, גם פה וגם בטלפון.

לסיכום:

משבר, גם כשהוא לא פשוט בכלל, הוא דבר סופי. יש לו תאריך תפוגה ואת תעברי את זה. לא רק שתעברי את זה, אלא את גם תשתני בעקבות זה, וזה הרבה מאוד תלוי בך איך יהיה השינוי הזה. תשתדלי בזמן המשבר להתמקד גם בתחומים אחרים בחיים שלך, להנות מהם, ולשאוב מהם כוחות. לזכור שיש הרבה חלקים בחיים שלך שדווקא מתפקדים נהדר. תחפשי איפה את יכולה לתרום לבית ולהרים את המצברוח שבו, ותחפשי את מי את יכולה לשתף כדי לפרוק קצת מהלב שלך.

את מאוד מוזמנת לדבר גם איתנו כאן במוקד חברים מקשיבים, בטלפון (מומלץ!), באתר, וגם בווטסאפ. אנחנו איתך כל הזמן.

המון בהצלחה,

נתנאל

(6)