קדיש ביצירה מוסיקלית

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 29/05/19 21:53 כד באייר התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב.

אני מוסיקאי ומנגן כדיג'י בישראל ובעולם.

באחת היצירות שלי הכנסתי קטעים מוקלטים מהקדיש.

את היצירות שלי מנגנים במועדונים בישראל ובחו"ל, ורציתי לדעת אם אין בעיה עם זה שהיצירה שלי תתנגן במועדונים וכל מיני מקומות כשברקע יש קדיש?

חשוב לי לציין שלא מדובר בכל הקדיש אלא רק במספר משפטים מתוך הקדיש.

אחד הלבטים שלי שבגללם החלטתי להתייעץ איתך הוא בגלל שיש לא מעט יצירות מוסיקליות של אמנים חסידים שבהם יש דברי תורה, פסוקי תהילים, מזמורים וכו'.

האמנים של אותן יצירות לא אחראים על המקומות שבהם ינגנו את הקטעים שלהם, וכך גם ביצירה שלי אינני אחראי. מבחינתי זו יצירה מוסיקלית לכל דבר, ואני לא יודע אם מבחינה הלכתית יש מקום לאיסור והגבלה בחופש האמנותי.

אשמח לתשובה בשאלה השנויה במחלוקת, תודה רבה!

תשובה

שלום

בהנחה שלא מדובר בקדיש כולו, ולא בחציו הראשון כולו, אלא במשפטים ממנו, והמוזיקה מכובדת ולא מגחיכה את התוכן, והמוזיקה אינה מגיעה מהיכלות הע"ז הנוצרית וכדומה, אזי איני רואה בכך איסור.

אדרבה, יה"ר שיתגדל ויתקדש שמיה רבא בעולמות כולם, בצורה מכובדת.

ואמנם יש מהראשונים שהבינו שהמילה 'שמיה' הינה שם-יה, ובכך יש בעיה באיזכור שם השם שלא לצורך, אך כאן הוא לצורך ריבוי ההכרה בו יתברך, וגם אדם יכול לומר קים לי כמאן דאמר 'שמיה' (במובן של שמו), ולא שם-יה.

כל טוב