קבלות קטנות במידות גדולות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 03/09/20 11:14 יד באלול התשפ

שאלה

שלום, האם אפשר לקבל בבקשה עצות איך לעבוד על מידות גדולות כמו גאווה, קנאה או ביטחון - - בצורה הכי מעשית שאפשר? כיוונים ואופציות לקבלות קטנות במידות הללו שהן לא רק בלמידה של ספרי מוסר אלא גם עצות מעשיות ממש?

כי אחרת אני ממש לא יודעת איך להתחיל לעבוד על דברים גדולים כל כך!

תודה רבה

תשובה

לשואלת שלום,

איזו שאלה נפלאה. אנחנו מדברים הרבה על 'תיקון המידות' - אבל מה צריך לפעול למעשה?

להלן מספר נקודות לקריאת כיוון:

1. העצה הראשונה והחשובה ביותר היא: מודעות או בלשון חכמים: חשבון נפש. בכל יום-יומיים לשבת עם עצמך חצי שעה, ולכתוב (ממש, עט על גבי נייר) מעשים שעשית במהלך היום/שבוע.

אילו ממעשיי היו מכלל הטוב? - איך אני משמר אותם וממשיך בדרך זו? מה עוזר לי להמשיך?

אילו ממעשיי היו מכלל הרע? - כיצד אני משנה אותם.

2. אחרי קריאה של ספרי מוסר, חייבים לבנות נורמות של התנהגות. הרגלים של עשייה. לא רק ללמוד על נדיבות, אלא להגדיר לעצמי מטרות ראליות בהתנהגות.

3. הדיבור. במידה רבה, הדיבור מבטא את רחשי ליבנו. לכן, לדוגמא, במידת הגאווה: להרגיל את הדיבור שלנו לענווה. דרך הדיבור יש השפעה פנימה על ההבנה והרגש.

(ממליץ על הספר "תיקון המידות" של הרב אביחיל)

בהצלחה רבה!