צום תשעה באב חודש שמיני הריון בסיכון

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 01/08/17 21:09 ט באב התשעז

שאלה

שלום אני נמצאת בהריון מתקדם ( שבוע 34 - אמצע חודש שמיני) ההריון שלי הינו הריון בסיכון ללידה מוקדמת יש לציין שאני סובלת המון מסחרחורות ויש איתי עוד תינוקת בבית. האם עליי לצום בכל זאת?

תשובה

לשואלת שלום

ראשית כל אברכך בהריון בריא ותקין, שלום בית בשפע, לידה קלה והחלמה מהירה לך ולרך הנולד.

נפריד את שאלתך למספר מרכיבים המשפיעים על התשובה:

א. את נמצאת בהריון. ב. בהריון יש סיכון ללידה מוקדמת. ג. את סובלת מסחרחורות במהלך ההריון. ד. יש עימך עוד תינוקת בבית.

סעיף ד' אינו שייך לנידון השאלה, על אף שהוא מקשה על ההתנהלות, יש למצוא פתרון כדוגמת עזרה בתשלום וכדומה.

לגבי מעוברות, כתוב בהלכה שהם חייבות בצום תשעה באב (סעיף א לעיל) , ואפילו אם יש להם מיחושים (סעיף ג בדבריך). לעומת זאת, נכתב עוד שחולים פטורים מן הצום, שהרי מטרת חכמים היא עידוד אבלות החורבן בקרב האדם ולא חלילה פגיעה גופנית חמורה בו.

מן הסיפור שלך, ממכלול השיקולים בסעיף ב' ובסעיף ג' נראה שאינך בגדר 'מעוברת' רגילה החייבת בצום אלא בגדר 'חולה' הפטור מן הצום.

לסיכום: במידה ויש סיכון בהריון ויש חולשה יוצאת דופן בהריון - יש להתיר, ו *אינך צריכה לצום*.

(מקורות: שו"ע תקנד ונו"כ שם)