צבא נגד רצון ההורים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/06/20 05:38 י בסיון התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני בן 18,ובשנים האחרונות הייתי במריבות וויכוחים עם ההורים שלי על חילוקי דעות גדולות ביננו.ולצערי גם לא כיבדתי וזילזלתי בהם הרבה פעמיים.אני למדתי בישיבה באנגליה,וברצוני להתגייס לצבא ולתת ולהציל ולשמור על מדינתנו.למרות זאת הוריי רוצים שאלמד מקצוע ומאיימים עליי שאם אתגייס הם ינתקו איתי קשר,ולא ארצו שאחזור הבייתה,ואני אהיה מחוק בעיניהם.הם סוברים שאין לי כיבוד הורים בכך שאני רוצה להתגייס.האם זה נכון מה שההורים עושים בזה שהם מאיימים עליי?מה כבוד הרב היה עושה במקומי (מה היית עושה אם היה לך בן כזה?)

והאם יהיה לי מותר להתגייס?עם מי הצדק?

בברכה ! אני מחכה לתשובה מפורטת,ואם זו שאל קשה נא להעביר לרב אחר ! תודה

תשובה

שלום וברכה

לפני כל דבר אחר, אני מברך אתכם שתמצאו את הדרך להישאר משפחה מאוחדת, ובד בבד לאפשר לחברי המשפחה לעשות את מה שהם מאמינים בו.

אשמח אם תקרא כרקע את המאמר העוסק בשאלה האם ילד חייב לציית להוריו: https://www.ypt.co.il/beit-hamidrash/view.asp?id=4267.

לאור המאמר הזה תראה שיש שני שלבים לדיון ההלכתי בסוגיה מורכבת זו בענייני משפחה:

רובד שורת הדין, שהוא הקביעה ההלכתית החד משמעית שמצוות כיבוד הורים אינה כוללת בתוכה את החובה לוותר על דברים שאנו מאמינים בהם ורוצים לעשות אותם. ההלכה לא קבעה שלהורים יש זכות לקבוע את דרכו של האדם בעולם. ישנה חובת כיבוד ומורא, אבל לא חובת ציות. לא זו בלבד, אלא שההלכה קובעת ״חייך קודמים לחיי חברך״. כדאי גם לראות את השיעור הזה העוסק בתחום דומה:

אולם, יש לשאלה זו גם רובד נוסף, והוא הרובד האישי והמשפחתי. לא טוב לחיות בעולם בו יש ניתוק בתוך המשפחה. ההורים שלך בוודאי רוצים בטובתך, וגם אתה לא רוצה לחיות בחיים שבהם יש קרע גדול. לכן, הדבר הנכון לעשות במצבים אלה הוא לנסות לא להגיע לעימות - אלא להסכמה, כגון: ללמוד חלק מהתואר ולאחר מכן להתגייס, או כל פיתרון אחר. אני מציע כי תנסו לשבת ביחד, שאתה וההורים שלך תציגו בנחת את הצד שלו, ואולי בעזרת מגשר ומפשר תוכלו ביחד למצוא את הדרך לנהוג בה.

האם אתה יכול ללכת בדרך הזו ?

כל טוב