פרוש רמב"ן על המילים 'ארץ אחוזתכם'

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/04/20 21:15 יז בניסן התשפ

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב גלעד שטרואס

מה כוונת הרמב"ן שלא נתתיה אני להם בחלק אחוזתם: ?

ויקרא פרק כה כד

וּבְכל אֶרֶץ אֲחֻזַּתְכֶם גְּאֻלָּה תִּתְּנוּ לָאָרֶץ

רמב"ן

והנכון בעיני שיאמר ובכל ארץ אחוזתכם, הארץ אשר אני נותן לכם לאחוזה, תתנו הגאולה הזאת של היובל. ואמר "גאולה" כמו גאל ה' עבדו יעקב (ישעיה מח כ), שהוציא עבדו מיד המחזיקים בו, וכן וגאלתי אתכם בזרוע נטויה (שמות ו ו), אף זה תתנו גאולה לארץ, שאני רוצה לגאול ארצי מיד המחזיקים בה שלא נתתיה אני להם בחלק אחוזתם:

תודה ממשה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הכתוב אומר (ויקרא כה יג): בִּשְׁנַת הַיּוֹבֵל הַזֹּאת תָּשֻׁבוּ אִישׁ אֶל אֲחֻזָּתוֹ: בשנת יובל חוזר כל אדם לקבל אדמות שהם נחלתו (= אחוזתו). גם אם במשך חמישים השנים האחרונות הוא מכר את שדהו - בשנת יובל השדה חוזרת לבעלותו.

הרמב"ן מסביר שהמושג 'גאולה' מתפרש 'כגאולה... בארץ' במשמעות של החזרת השדה לבעליה. ומשמעות הביטוי שאתה שואל עליו "שלא נתתיה אני להם בחלק נחלתם" כלומר מי שקנה שדה מרעהו, שדה שאיננה נחלתו, עליו להחזיר שדה זו לבעליה המקוריים.

בהמשך מסביר הרמב"ן משמעות נוספת של 'ארץ אחוזתכם' - הארץ שעם ישראל מקבל מד' - לכן יובל נוהג רק באדמות ארץ ישראל ולא נוהג בחו"ל.