על המחיה על קורנפלקס

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/10/19 05:26 כו בתשרי התשפ

שאלה

שלום לכב' הרב,

אני אוכל לעתים קורנפלקס (שעשוי מדגנים ולא מתירס) עם חלב.

לאחרונה שקלתי את כמות הקורנפלקס שאני אוכל (בלי החלב כמובן) ומצאתי שהוא מגיע ל- 27 גרם.

לכן רציתי לוודא - האם אני אכן יכול ואכן צריך לברך על המחיה?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

בנושאים אלו אין משמעות למשקל אלא לנפח.

מצטט לך מתוך פניני הלכה: "השיעורים שדיברו בהם חכמים, הם שיעורי נפח ולא משקל. שכן ברור שיהודים לא הסתובבו עם משקל בכיסם, ולכן חכמים נתנו את שיעוריהם לפי דברים המצויים, כזית וכביצה. וכפי שלמדנו, ההוראה למעשה היא ששיעור זית כחצי ביצה. ואם יש במאכל חללים גדולים, אין מחשיבים אותם לשיעור הנפח, אבל חללים קטנים שאינם ניכרים כל כך אינם משנים את החשבון, וכל שנראה שנפחו של המאכל הוא כחצי ביצה כולל החרירים הקטנים, מברכים עליו ברכה אחרונה".

מה שעליך לעשות: לפורר את המנה של הקורנפלקס לפירורים זעירים. למדוד את התוצר בתוך גביע שנראה כמו ביצה או בכלי מתאים שתוכל להשוות את הנפח של אבקת הקורנפלקס עם נפח של חצי ביצה.