עונש לפני מתן תורה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/09/19 22:18 ט באלול התשעט

שאלה

כיצד ייתכן שהקב"ה העניש את דור המבול על כך שחטאו בגזל, והרי לא ניתנה אז התורה?

ואם ייטענו שזה מצד המוסר הבסיסי - מי אמר שבתקופה הזו היה מוסר כלשהו? הרי לא היה מאיפה ללמוד מה זה מוסר

תשובה

שלום וברכה

זו בדיוק ההוכחה שמביאים ראשונים לכך שיש תביעות מוסריות אנושיות בסיסיות, הקיימות מעצם היותנו בעלי צלם אלוהים:

כך כתב בדור האחרון מו"ר הרב עמיטל זצ"ל:

"הקב"ה ברא את האדם בצלם א-להים, וחנן אותו ברגישות מוסרית ומצפונית - מוסר טבעי. רגישות זו מאפיינת את האדם מאז בריאת העולם, גם כשלא נבעה מתוך ציווי א-לוהי ישיר ... כך עולה מדברי הגמרא בעירובין "אלמלא לא ניתנה תורה היינו למידין צניעות מחתול" ... גם לאחר שניתנה תורה, לא ייתכן שהתורה תחייב פחות מאותה תביעה מוסרית".

כל טוב