עוונות וכפרתן

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 23/03/20 15:35 כז באדר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב!

ברצוני לשאול 3 שאלות:

1. האם מועיל לקיים על עצמי צער כלשהו (בפרק זמן כלשהו) כדי שיועיל לי לכפרת עוונות? (ללא קשר לצום ולתענית דיבור)

2. האם גם כאשר אדם חוזר בתשובה על עבירה שעשה עדיין מקבל עונש על כך או עוונותיו נמחקים כאשר זה בתשובה שלימה?

3. איך אדם יודע שתשובתו באמת "התקבלה" והקב"ה מחל לו על עוונותיו ברחמיו העצומים?

תשובה

שלום

א. מועיל, אך יש להזהר בזה לא להגזים משום שהדבר עלול לגבות מחיר בהתקדמות הרוחנית וביציבות האמונית והנפשית. ועוד, שאין לדעת האם בצער זה התכפר הכל. אולי צריך יותר מכך משמיא חלילה.

ב. תלוי איזו עבירה עשה. ביטול עשה דיו בתשובה, עבירה על לא תעשה דיה בתשובה ויום כיפור, עבירה על לא תעשה שיש בו כרת או מיתת בית דין טעונה תשובה יום כיפור וייסורין. וכתב הרמב"ם שלעולם לא מתכפר לו עד שיבואו עליו יסורין. ורבינו יונה כתב שאם עשה תשובה אזי אפשר להמיר הייסורין בעשיית חסדים.

ג.לעולם אין לדעת אם לא נשאר קצת רושם מהחטא. ולכן אמר דוד מלכנו 'חטאתי נגדי תמיד', ומדרכו של השב להיות מתפלל וצועק תמיד אל השם. אך גם בזה יש להזהר שלא להפליג יתר על המידה אלא להשאר באיזון וביכולת.

חזק ואמץ