עד מדינה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 30/05/19 07:43 כה באייר התשעט

שאלה

האם "עד מדינה" מוכר בספרות ההלכה היהודית?

האם יש לכך איזה הד בגמרא או בספרות השו"ת?

האם קיים בכלל מושג כזה או דומה לו?

תודה מראש

ישראל צבי פרימור

תשובה

שלום וברכה

הסוגיה הזו היא סוגיה סבוכה, וכתבתי עליה לפני שנים רבות.

https://www.ypt.co.il/beit-hamidrash/view.asp?id=6134

לפני זמן לא רב התייחס באותה דרך לסוגיה הרב סתיו הי"ו:

https://www.inn.co.il/News/News.aspx/370291

ובאופן כללי:

ההלכה מאוד לא אוהבת את הרעיון של עד מדינה, ולא מכירה בו במשפט הסנהדרין. הסיבה לכך היא גם העובדה שהוא נוגע בדבר, וגם בשל העובדה שהוא "רשע". על כן, לא ניתן להשתמש בו במשפט הסנהדרין היסודי.

ברם, ההלכה מכירה בכך שלעתים דווקא הקפדה על כללי הסנהדרין משמעותה טיפוח העוול ומניעת יכולת המלחמה נגדו. על כן, יש לה לפחות שני מסלולים המאפשרים סטייה מכללים אלה, כאשר הדבר חיוני:

א. "בית דין מכין ועונשין שלא מן התורה" (סנהדרין מו ע"א, ופסקי הרמב"ם).

ב. משפט המלך - כדאי לראות את דרשות הר"ן דרוש יא.

לאמור: שימוש בעד מדינה כשיטה רגילה הוא פסול, אך אם מדובר במצב חיוני, בו חסימת עד מדינה כמנגנון למאבק בשוחד - משמעותו חברה מושחתת, הדבר מותר, ואפילו חובה, כחלק מביעור הרע.

כל טוב