סכין בת יומה בקליפה | בשר בסיר חלבי

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 22/06/20 12:40 ל בסיון התשפ

שאלה

בשר בחלב

1) חתיכת בשר שנחתך על ידי סכין חלבית בת יומו ויש פי שישים שבעינן לחתוך כדי קליפה, באיזו סכין חותכים כדי קליפה? האם בעינן שיצטנן קודם?

2) אותו המיקרה אבל בסכין שאינה בת יומא *וגם יש פי שישים בבשר* האם בעינן גם לחתוך כדי קליפה מפני חשש השמנונית שמדבק בסכין?

3) סיר חלבי שאינה בת יומו, שמבשלים בה בשר, ומכניסים כפית *בשרי* שנוגע בבשר, מה הדין של הכפית, האם הבשר פולט את הטעם פגום של החלב?

תודה רבה

תשובה

לשואל שלום,

יישר כח על שאלותיך.

ראשית- להבא, לציין האם השאלות הן לצורך עיון ולימוד בסוגיה או מקרה שקרה וההוראה היא למעשה. ציון עובדה זו עוזר: א. לתעדף מהירות מענה. ב. להבין את היקף התשובה הנדרש. תבורך.

לצורך שאלות 1-2 אני מעתיק להלן את לשון השולחן ערוך והרמ"א בסימן צד סעיף ז.

1. על ההנחה שלך שצריך קליפה כשיש שישים, נשתברו קולמוסים, יעויין ש"ך ס"ק יג שם, שדן בזה. אכן להלכה צריך קליפה גם כשיש שישים.

למעשה: ממתינים שיתקרר וחותכים בסכין בשרית.

2. בסכין שאינה בת יומא בין כשיש שישים, בין כשאין שישים - צריך לקלוף. שתי סיבות לכך: א. כמו שכתבת בעצמך - שמנוניות שנותרה על הסכין. ב. האיסור דבוק וסרוך יותר שם מבשאר מקומות ולכן צריך לקלוף.

(מקור: ש"ך שם)

3. הכפית לא צריכה הכשרה. כמובן שאת הסיר יש להכשיר.

(מקור: רמ"א צד סעיף ה ונושאי כלים שם)

בהצלחה בכל מעשה ידיך.

בָּשָׂר רוֹתֵחַ שֶׁחֲתָכוֹ בְּסַכִּין חוֹלֶבֶת, כָּל הַחֲתִיכָה אֲסוּרָה אִם אֵין בָּהּ שִׁשִּׁים כְּנֶגֶד מְקוֹם הַסַכִּין שֶׁחָתַךְ הַבָּשָׂר. אֲבָל אִם אֵינוֹ בֶּן יוֹמוֹ, אוֹ אִם אֵינוֹ יוֹדֵעַ שֶׁהוּא בֶּן יוֹמוֹ, אֵינוֹ אוֹסֵר אֶלָּא כְּדֵי קְלִפָּה.

הגה: וְכָל זֶה בְּבָשָׂר רוֹתֵחַ בִּכְלִי רִאשׁוֹן, וְאָז אִם הַסַּכִּין בֶּן יוֹמוֹ וְאֵין ס' בַּבָּשָׂר נֶגֶד הַסַּכִּין הַכֹּל אָסוּר, וְאַף הַסַּכִּין צָרִיךְ הַגְעָלָה. אֲבָל אִם הוּא כְּלִי שֵׁנִי, הַבָּשָׂר צָרִיךְ קְלִיפָה; וְהַסַּכִּין, נְעִיצָה בַּקַּרְקַע (אָרֹךְ כְּלָל ל''ו), וְכֵן נוֹהֲגִין. וַאֲפִלּוּ אֵין הַסַּכִּין בֶּן יוֹמוֹ, יֵשׁ לִקְלֹף הַבָּשָׂר מְעַט מִשּׁוּם שַׁמְנוּנִית הַסַּכִּין (טוּר וּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם סמ''ק) .